Blogolj!

Idegesítő őrült, vagy szimplán zseni? 85 éves Yoko Ono

A japán képzőművész leginkább úgy került be a köztudatba, hogy John Lennon barátnője, később felesége lett. Nagy népszerűségnek nem is örvendett akkoriban, sokan a mai napig úgy gondolják, hogy miatta oszlott fel a Beatles. Ő maga szokatlan performanszokkal kerül újra és újra előtérbe a mai napig.

Yoko Ono tipikusan az a művész, akit az alternatív művészet kedvelői imádnak, és bár gyakran kimondottan zavarba ejtő dolgokat tud művelni, az avantgárdba tudjuk, hogy sok minden belefér.

Művészet mindenek felett

Ez a kívülálló attitűdje már fiatalon is meghatározta őt, ugyanis New York bohémnegyedében élt, a konceptuális művészethez vonzódott, verseket írt és természetesen a dadaizmust sem vetette meg. Művészet-fanatizmusa olyannyira elburjánzott, hogy második férjének (aki szintén alkotó ember volt) kellett felnevelnie közös lányukat, majd a nő nem is látta lányát huszonöt éven keresztül.

Yoko Onot mindez nem tántorította el abban, hogy művészetében totálisan kiteljesedjen. Ehhez gyakran segítségül hívta a közönséget is, állásfoglalásra kényszerítve őket. Egyik leghíresebb kiállítási tárgya 1965-ben saját maga volt: arra ösztökélte a látogatókat, hogy vágjanak le egy-egy darabot ruhájából, míg végül meztelenül állt, szándékai szerint azt üzenve, hogy legyél úrrá a képmutatáson, mutasd meg a valódit, a természetest.

A fenyegető Yoko-korszak

1966-ban jött el az a pillanat, ami megváltoztatta a popkultúrát. John Lennon szabadelvűként szintén közösséget vállalt Yoko Ono művészethez és a világhoz való hozzáállásával, így nem is csoda, hogy a nő egyik kiállítására elment. Ekkor találkozott a két kívülálló, aminek a többi Beatles-tag nem igazán örült, pláne nem voltak elragadtatva a sokszor botrányos közös happeningjeiktől, de ez nem érdekelte Lennonékat, nemsokára össze is házasodtak. 1969-ben a híres ágykampányukkal és közös dalaikkal „turnéztak”, ami hatalmas médiafigyelmet kapott, hiszen a hippimozgalom kellős közepén, a vietnámi háború idején tették mindezt. Lennon ekkor már inkább volt egy „hittérítő” Yokoval az oldalán, mint Beatles-tag, így nem is kellett sok, a zenekar feloszlott. Sokak szerint ez főleg Yoko Ono megjelenésének és Lennonra gyakorolt hatásának köszönhető.

A Beatles bevégezte, de a házaspár folyamatosan alkotott: filmeket, lemezeket készítettek és kiállításokat szerveztek. Megszületett közös fiuk, Sean, akivel leginkább újfent apja, foglalkozott, Yoko megint csak a művészetet választotta. Lennon 1980-as halála után Yoko még két lemezt adott még ki, de nem nagyon kapkodták őket.

Vissza a kezdetekhez 

Eltűnt, majd fokozatosan került vissza az alkotói világba különböző performanszokkal és hetvennyolc éves volt, amikor 2011-ben Move On Fast című dala első lett a dance-listán, ilyen idősen ez még senkinek sem sikerült. Első retrospektív kiállítása 2002-ben nyílt meg Londonban, majd három éve a New York-i Modern Művészet Múzeumában volt kiállítása és 2009-ben megkapta a velencei kortárs képzőművészeti biennálé Arany Oroszlán-életműdíját.

(kép: pitchfork.com)

Címkék: Yoko Ono, zene
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/48695/pics/lead_800x600.jpg
Yoko Ono,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?