Blogolj!

A Várkert Bazár sem marad ki az Idegenvezetők Világnapjából

Évről évre egyre többen jegyzik meg hazánkban is, hogy a február utolsó vasárnapja az bizony az Idegenvezetők Világnapja. Ez nem is csoda, hiszen a szakma előtti tisztelgés alkalmából idén is számos, kiváló és izgalmas program közül válogathatnak az érdeklődők.

Ez ünneplés alkalmából 2018. február 22. és 25. között a város különböző pontjain mindennap gyalogos túrákon, tematikus sétákon, tárlatvezetéseken, épületbejárásokon vagy akár múzeumlátogatásokon vehet részt a lakosság, mindezt kiváló budapesti idegenvezetők társaságában. Az anyagiak miatt sem kell aggódni, hiszen a programok nagy része térítésmentesen látogatható, azonban van néhány, melyen csekély összegű díj befizetése mellett lehet részt venni. A programokra pedig előzetes regisztráció szükséges.

A tucatnyi programból nézzük a február 22-ei, Várkert Bazárt is érintő, 14:00-kor kezdődő sétát.

Séta a Krisztinavárosból a Várhegyen át a Tabánba

A sétán a hajdan hatalmas pusztításokat okozó Ördög-árok vonalán haladunk, mely végigfolyik a Krisztinavároson, a Tabánon, majd az Erzsébet hídnál éri el a Dunát. Megtekintjük Nepomuki Szent János szobrát, mely az árok fölötti hídon állva nyújtott védelmet a vízen járóknak és óvott a természeti csapásoktól. Felkapaszkodunk a Várhegyre, a budavári királyi palota területére. A szélső palotaszárny folyosóján kiállított tárgyakon, fényképeken keresztül megismerkedünk a várpalota történetével. Az ablakból rálátunk a Lovarda és a Stöckl lépcső építési munkáira. A Savoyai-teraszról a Várkert Bazárba érkezünk. Ybl Miklós és iparos-, mestergárdája által kialakított reneszánsz, „Istenek kertjében” sétálunk egy kicsit. Távozóban a Duna-partra pillantunk és vissza a Várkert Bazár mögött emelkedő Királyi palota, erődrendszer, és kertek együttesére. Az Apród utcai ház kertjében megemlékezünk Semmelweis Ignácra (1818-1865), az anyák megmentőjére. Sétánkat a Szarvas téren, az Ördög-árokra emlékeztető kőnél zárjuk.

Találkozó: 13.45 órakor a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székháza elől (Bp. I. Krisztina krt. 99. sz.)

Útvonal: Krisztinaváros- Tabán – Budavári Királyi Palota – Várkert Bazár – Duna-part- Apród utca- Szarvas tér – Attila út

Kamara székháza- Nepomuki Szent János szobra (1838) – Dózsa György tér – lépcső- Várlift (fizetős) – az Országos Széchényi Könyvtár, V. szint, Gyorslift folyosó állandó kiállítás- Oroszlános kapu: Szent György tér 4-5-6. Budavári Palota: Országos Széchényi Könyvtár- 2. BTM Vármúzeum és Nemzeti Galéria– Hunyadi-udvar: Stróbl A: Mátyás-kút – Savoyai – szobor, kilátóterasz – a felújított Várkert bazár (1888. Ybl, Wechselmann Ignác építőmester, Huszár Adolf, Marchenke Vilmos, Zsolnay-gyár, Than Mór) –  9-11.: a Várkert-kioszk: a Királyi Palota vízellátási rendszerének gépháza (Ybl, Schröffl testvérek, Scholtz Róbert) – Ybl Miklós tér és Ybl szobra (Mayer Ede,1896) – 4. sz: az egykori budai nádori vízmérce emléke-  6. sz. Clark Ádám-emléktábla – Sándor Móric-lépcső – Apród utca 10.sz. Virág Benedek (1754-1830) háza, ex-Tabáni Múzeum- Apród utca 1-3.: Meindl-ház, Semmelweis Ignác (1818-1865) szülőhelye, nyughelye, Orvostörténeti Múzeum, koszorúzás – a Szarvas-ház – Ördög-árok emlékkő

A várba vezető gyors lift 200 Ft-os érme bedobásával vehető igénybe! Egyébként a séta térítésmentes, de javasoljuk audio guide készülék igénybevételétkülönben nem hallják az idegenvezetőt! A hangosító készülék (VOX), amelyet a Tour Guide System biztosít, használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen, a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára. Kérjük, a találkozóponton a pontos összeget előre készítse ki, a zökkenőmentes és gyors ügyintézés érdekében.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Várkert Bazárban a séta a Várkert bazár engedélyével történik.

Időtartam: 2.5 óra
A sétát vezeti: Lengyel Vera idegenvezető

Ezen felül még autóbuszos, hajós, és villamosos városnéző programokra, sétákra is számíthatunk, a mozgáskorlátozottakra való tekintettel pedig mikrobuszos túrák is indulnak.

További részletek itt: http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/

(Borító: undenous.fr)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/48874/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Eseménynaptár,Idegenvezetők Világnapja,Várkert Bazár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?