Blogolj!

Ismét kikapott Komócsin elvtárs a választásokon

Ne ijedjenek meg, nem támadt fel: csupán egy történelmi vetélkedőn játszották el azt a pillanatot, amikor megtudja, többé csak turistaként sétálhat a parlamenti üléssorok között.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal először rendezett történelmi vetélkedőt a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából. A „Pártkontroll Pol Pot megéyben” című kétfordulós megmérettetés első részében azt kérték a diákoktól, hogy szelfizzenek szülővárosuk egy 1956 forradalomhoz kötődő emlékhelyén, majd mutassák be a kapcsolódó történelmi hátteret.

A felhívásra Csongrád megye öt városából, nyolc középiskolájából, kilenc csapat válaszolt, akik nemcsak beküldték az első fordulóra válaszaikat, hanem személyesen is megjelentek a vetélkedő második fordulóján. A tanulókat háromfős szakmai  zsűri várta: dr. Medgyesi Konstantin történész, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, dr. Zeman Ferenc történész, az Emlékpont munkatársa és Tóth Marcell történelemtanár, az MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport tagja.

A vetélkedőn nagy szerepet kapott a kreativitás, így többek között „termelési riportot” kellett írniuk, matematikai feladványon keresztül ismerhették meg az ’50-es éveket, sőt minden csapat a Beugró című műsor mintájára mutatta meg, hogyan képzelte el a történelmi múlt egy szeletét a málenkij robot világától Rajk László vallatásán át addig a pillanatig, amikor ifj. Komócsin Mihály megérti, karrierjének vége.

Pol Pot megye rettegett párttitkárának szelleme többször kísértett, hiszen a rögtönzött színészi játék után ugyanazon a vörös lépcsőkön lehetett felsétálni a berendezett dolgozószobájához, ahol egykor a párttitkár járt. A Pártkontroll emlékszobában újabb kihívások várták őket, nemcsak a tablók, hanem egy-egy tárgy is rejtett olyan információt, ami a győzelemhez segíthette a diákcsapatot.

A fődíj ugyanis egy budapesti kirándulás a Terror Háza Múzeumba és az Országgyűlési Múzeumba. A végeredmény a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, február 25-én derül ki. Azonban azoknak sem kell elkeseredniük, akik esetleg nem nyernek, rájuk értékes könyvnyeremények várnak. Igaz, már most sem mentek haza üres kézzel, az Emlékpont és a Móra Ferenc Múzeum is megajándékozta az összes fiatalt ingyen belépővel.

Foto: CSMKH sajtószolgálat / Gyuris Zsolt

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/48973/pics/lead_800x600.jpg
Csongrád Megyei Kormányhivatal,Pártkontroll Pol Pot megyében,Szeged,vetélkedő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?