Blogolj!

Elhunyt Halmágyi Sándor zeneszerző, 89 éves volt

Lami Krisztofer

Az építészből lett zeneszerző nevét olyan nagyságokkal emlegették egy lapon, mint S. Nagy István és Szenes Iván.

Halmágyi Sándor 1929-ben született.  Nem gondolta, hogy zeneszerzői pályára fog lépni. Miután a főiskolát elvégezte, az ötvenes-hatvanas években az Állami Építéstudományi Tervező Irodánál dolgozott és több közintézmény tervezésében vett részt, köztük volt a Margitszigeti Nagyszálló is.

A hatvanas évek elején került kapcsolatba Deák Tamás zeneszerzővel, ekkor kezdődött örökké tartó szerelme a darok iránt. Az első dalszövegét Korda Györgynek írta 1963-ban,  ez volt a Nem vagyok ideges című dal. Ekkor lett szállóige a dal első két sora: „Nem vagyok ideges, fő a nyugalom/ Száz évig élek én, ha így folytatom”.

A nagy áttörést  - ahogyan a korban sokan másoknak is – az 1966-ban megrendezett első Táncdalfesztivál hozta. Ekkor két dala is a döntőbe jutott, és különböző kategóriákban mindkettő második helyezést ért el. Az ismertebb ezek közül a „Hol jár az eszem?” című Zalatnay-dal, ami azóta sem hiányozhat egyetlen retro hangulatú rendezvény színpadáról sem.

Az 1967-es Táncdalfesztiválon Poór Péter aratott sikert az Utánam a vízözön című Halmágyi-dallal. Halmágyi Sándor Máté Péterrel nemzetközi sikert is elért: 1969-ben az athéni dalfesztiválon a Miért félsz, míg engem látsz? című dallal közönségdíjat nyertek. Máté Péter későbbi, 1984-ben született dalához, az Azt súgta a szélhez szintén Halmágyi írt szöveget, de dolgozott mások mellett Ambrus Kyrivel, Aradszky Lászlóval, Kovács Katival, Koós Jánossal, Harangozó Terivel, Karda Beával is. Számait még a 2010-es években is többen dolgozták fel.

Címkék: Gyász, Hírek
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/49017/pics/lead_800x600.png
Gyász,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?