Blogolj!

Megtalálták Ézsaiás próféta pecsétjét?

Az Ószövetség leghosszabb könyvét jegyző próféta, Ézsaiás pecsétje kerülhetett elő egy régészeti feltárás során Izraelben – számolt be róla a Híradó.hu.

A hiányos és törött aranypecsétre a Dávid városának is nevezett ősi település irányában találtak rá. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a terület az Ófelnek nevezett részen, az első zsidó szentély és az akkori város között volt.

A megtalált pecsétre korabeli héber betűkkel van vésve Ézsaiás neve, "Jesajahu", emellett pedig töredékesen kiolvasható a próféta szó is. A jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, Eilat Mazar a még 2015-ben fellelt Ezékiás júdeai király pecsétjétől három méterre talált rá a kétezer-hétszáz évesre becsült leletre, amely mindeddig érintetlenül hevert eredeti környezetében.

Azonban mindaddig nem lehet biztosra állítani, hogy valóban a Ézsaiás pecsétjét találták volna meg, amíg a vizsgálatok be nem fejeződnek, ugyanis az sem kizárható, hogy a hiányos szó nem a „próféta”, és csak egy hétköznapi foglakozást jelöl. Eben az esetben pedig szimplán egy Ézsaiás nevű személyé volt.

(Fotó: Ouria Tadmor - Eilat Mazar)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/49060/pics/lead_800x600.jpg
Ézsaiás pecsétje,Hírek,régészet,történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?