Blogolj!

Megtalálták a 80 éve eltűnt legendás pilótanőt?

Amelia Earhart csontjaira bukkanhatott egy antropológus egy csendes-óceáni szigeten. A pilótanő még nyolcan évvel ezelőtt tűnt el.

Earhart volt az első női pilóta, aki 1932-ben egyedül repülte át az Atlanti-óceánt és tervei között szerepelt az is, hogy a Földet is megkerülje. Ennek kivitelezésére 1937-ben került sor. Ekkor Fred Noonan navigátorral indult útnak Miamiból és érthető módon minden szem a párosra szegeződött. Útjuk zökkenőmentesen indult: Dél-Amerika, Afrika, India és Délkelet-Ázsia után már Pápua Új-Guineánál jártak a Csendes-óceánnál, de egyre nehezebben tudtak tájékozódni a rossz térképek miatt, így a vízen kivilágított hajók segítették őket. Ez sem tartott sokáig, mert a látási viszonyok megromlottak, a rádiókapcsolat akadozott, az üzemanyag pedig vészesen fogyott. Az indulás után majdnem kilenc órával a kapcsolat megszakadt.

 

Earhartot és navigátorát két évvel később, 1939-ben nyilvánították halottnak.

 

Természetesen rengeteg expedíció kutatott utánuk és izgalmas sztorik is napvilágot láttak. Az egyik ilyen elmélet volt, hogy Earhart egy szigetre zuhant le és ott később meghalt. Nikumaroro szigetén találtak is csontokat később, de megállapították róla, hogy férfitól származnak a maradványok. A csontok azóta elvesztek, de a róluk készült dokumentumokat Richard Jantz, a Tennessee Egyetem kutatója elővette és tanulmányozta, majd megállapította, a régebbi kutatások hibásak voltak, olyannyira, hogy női maradványokról, sőt, Earhartéról van szó.

Jantz régi fényképeket és a pilótanő ruháit elemezte, méréseket végzett és ara jutott, hogy a megtalált csontok Amelia Earhattól származnak, így nagy valószínűséggel pontot lehet tenni egy nyolcvan éves rejtély végére.

(kép: smithsonianmag.com)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/49632/pics/lead_800x600.jpg
Amelia Earhart,Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?