3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Életműdíjat kap Mészáros Márta és Szabó István

Szabó István és Mészáros Márta munkássága és tehetsége vitathatatlan. Ezért persze nem csoda, hogy sorra látják el őket díjakkal. Most is így lesz: a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) életműdíjat kapnak.

A kolozsvári filmmustrán – amit május 25. és június 6. között tartanak – idén is megtartják a magyar napot. Ennek keretén belül lesz főszereplő a két rendező.

Az Oscar-díjas Szabónak egyébként sűrű éve van már most is, ugyanis most lett 80 éves, tiszteletére Berlinben retrospektív filmvetítést tartottak alkotásaiból és persze a Magyar Filmhét sem feledkezett meg róla. A TIFF-en az aranyszobrot ért Mephistot, az Apát és a Redl ezredest vetítik majd.

A történetmesélés mestere: Oscar az Oscarhoz

Nyolcvan éves lett Szabó István. A magyar rendezők legjobbika, aki úgy tud filmet csinálni, hogy közben történeteket mesél, érzéseket közöl, hangulatokat ad át és nem csak futószalagon gyártja a mozit. Moziélményt nyújt. Egy nagyszerű videóösszeállítással tisztelegnek az Oscar-díjas Szabó előtt, ami olyan kifejező lett, mint a rendező karrierje; minden jó, rossz, szerelem, történelem, fájdalom benne van.

Mészáros Márta pár hónappal ezelőtt mutatta be legújabb filmjét, az Aurora Borealist, amit szintén bemutatnak a nézőknek.

A magyar szekciót még erősíti Szász János A hentes, a kurva és a félszeműjével, Gárdos Éva a Budapest Noirral, és Bogdán Ádám Genezisével.

Súlyos sebeket rejt a múlt - Aurora Borealis-Északi fény

Mindig nagy esemény a filmes világban, ha Mészáros Márta filmet készít. Ő az a rendező, aki még az igazán nagybetűs alkotók egyike. Nyolcvanon túl is aktív, legutóbbi filmje, az Aurora Borealis-Északi fény pedig tökéletesen beleillik eddigi életművébe. Ez amennyire előny, annyira lett hátrány is.A szervezők is úgy érzik, hogy nagyon eltalálták az idei programot:

Az utóbbi évek legimpozánsabb magyar delegációját sikerült meghívni a TIFF idei kiadására. Nagyon örülök, hogy itt lesz Szász János, Mészáros Márta, Török Ferenc és Gárdos Éva, azok a rendezők, akik nélkül a magyar film utóbbi évtizedeit nem lehetne elképzelni. A válogatás érdekessége, hogy a hat bemutatott nagyjátékfilm többsége történelmi eseményeket vagy szereplőket mutat be, csak kettő kortárs társadalmi dráma

- mondta Zágoni Bálint, a TIFF magyar napjának kurátora.

(borító: színház.org)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/49853/pics/lead_800x600.jpg
fesztivál,film,Hírek,Mészáros Márta,Szabó István
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?