Blogolj!

Életműdíjat kap Mészáros Márta és Szabó István

Szabó István és Mészáros Márta munkássága és tehetsége vitathatatlan. Ezért persze nem csoda, hogy sorra látják el őket díjakkal. Most is így lesz: a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) életműdíjat kapnak.

A kolozsvári filmmustrán – amit május 25. és június 6. között tartanak – idén is megtartják a magyar napot. Ennek keretén belül lesz főszereplő a két rendező.

Az Oscar-díjas Szabónak egyébként sűrű éve van már most is, ugyanis most lett 80 éves, tiszteletére Berlinben retrospektív filmvetítést tartottak alkotásaiból és persze a Magyar Filmhét sem feledkezett meg róla. A TIFF-en az aranyszobrot ért Mephistot, az Apát és a Redl ezredest vetítik majd.

A történetmesélés mestere: Oscar az Oscarhoz

Nyolcvan éves lett Szabó István. A magyar rendezők legjobbika, aki úgy tud filmet csinálni, hogy közben történeteket mesél, érzéseket közöl, hangulatokat ad át és nem csak futószalagon gyártja a mozit. Moziélményt nyújt. Egy nagyszerű videóösszeállítással tisztelegnek az Oscar-díjas Szabó előtt, ami olyan kifejező lett, mint a rendező karrierje; minden jó, rossz, szerelem, történelem, fájdalom benne van.

Mészáros Márta pár hónappal ezelőtt mutatta be legújabb filmjét, az Aurora Borealist, amit szintén bemutatnak a nézőknek.

A magyar szekciót még erősíti Szász János A hentes, a kurva és a félszeműjével, Gárdos Éva a Budapest Noirral, és Bogdán Ádám Genezisével.

Súlyos sebeket rejt a múlt - Aurora Borealis-Északi fény

Mindig nagy esemény a filmes világban, ha Mészáros Márta filmet készít. Ő az a rendező, aki még az igazán nagybetűs alkotók egyike. Nyolcvanon túl is aktív, legutóbbi filmje, az Aurora Borealis-Északi fény pedig tökéletesen beleillik eddigi életművébe. Ez amennyire előny, annyira lett hátrány is.A szervezők is úgy érzik, hogy nagyon eltalálták az idei programot:

Az utóbbi évek legimpozánsabb magyar delegációját sikerült meghívni a TIFF idei kiadására. Nagyon örülök, hogy itt lesz Szász János, Mészáros Márta, Török Ferenc és Gárdos Éva, azok a rendezők, akik nélkül a magyar film utóbbi évtizedeit nem lehetne elképzelni. A válogatás érdekessége, hogy a hat bemutatott nagyjátékfilm többsége történelmi eseményeket vagy szereplőket mutat be, csak kettő kortárs társadalmi dráma

- mondta Zágoni Bálint, a TIFF magyar napjának kurátora.

(borító: színház.org)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/49853/pics/lead_800x600.jpg
fesztivál,film,Hírek,Mészáros Márta,Szabó István
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?