Blogolj!

133 éve született Kosztolányi Dezső

Tóth Marcell

1885-ben virágvasárnapra esett március huszonkilencedike, ezen a napon született a szabadkai író, költő, műfordító, a nagybetűs Alkotó.

Egyszerre nevezhetjük a már nevében irányt mutató Nyugat szerzőjének, „akit szerettek” a lap hívei, szabadkőművesnek, a Tanácsköztársaságért (kezdetben) lelkesedőnek, de ő az, aki nem sokkal később a jobboldali Új Nemzedék hasábjain keményen bírálta a proletárdiktatúrát, annak vezetőit, és szintén Kosztolányi adott az Édes Anna első soraiban őszinte képet a kilencvenkilenc éve létrejött rendszer bukása utáni pillanatokról.

Támadták balról és jobbról évei során, pedig csupán írni kívánt. Fiatalon, 51 évesen halt meg rákban. Egy rövid idézettel tisztelgünk előtte, amelyet 85 éve válaszolt egy egyszerűen feltehető, de nehezen megválaszolható kérdésre: melyik a tíz legszebb magyar szó?

„Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén, a szépség új birodalma új értelmi és érzelmi törvényekkel. Mi tehát a tíz legszebb magyar szó? Ezt felelném, abban a tudatban, hogy válaszom merőben önkényes, és éppúgy jellemez engemet, mint nyelvünket: - Láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír."

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/50516/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?