Blogolj!

Elment a világ egyik legtehetségesebb magyar zongoraművésze

Életének 102. évében elhunyt a Franciaországban élő magyar zongorista, Rév Lívia, aki a világ legjobb Chopin-játékosa volt és még idős kora sem gátolta abban, hogy ugyanolyan tökéletes frissességgel zongorázzon, mint fiatal éveiben. 

„Íme, egy zongorista, aki igazi tehetséggel rendelkezik, és mindazzal, ami ezzel jár: ritmika, stílus, hangszín, érzelmek és tökéletes technika."

nyilatkozta róla a legendás Arthur Rubinstein. A német zenekritikusok pedig egyenesen azt írták róla, hogy ő a zongora Callasa.

Ami nem meglepő, hiszen rendkívüli pályáját még csodagyerekként kezdte: 9 évesen már fellépett, 12 évesen pedig önálló zenekari koncertet adott, Mozart Esz-dúr kétzongorás versenyművének egyik szólistájaként.

Kimagasló tehetségének köszönhetően, Varró Margit és Máthé Klára vették a szárnyaik alá, majd a Zeneakadémián Weiner Leó és Székely Arnold tanítványa volt. 1938-ban olyan (szintén) legendák előtt diplomázott, mint Bartók, Kodály és Dohnányi, majd egyúttal a tanárképzőt is elvégezte.

Rév még itt sem állt meg és az iskola után Lipcsében Robert Teichmüllernél és Bécsben Paul Weingartennél is tanult, majd a háború után hat hónapos koncertsorozatot adott Bukarestben.

Ezt követően 1946-ban Párizsba látogatott egy zenei versenyre, ahol annak ellenére, hogy nem tudott franciául le is telepedett. Innentől kezdve már nem is váratott magára sokat a világhírnév és karrier, aminek egyik szomorú árnyoldal az volt, hogy közben Magyarországon lassan elfelejtették. Olyan világhírű karmesterekkel lépett fel többek között, mint Adrian Boult, André Cluytens, Walter Süsskind, Jascha Horenstein vagy Eugen Jochum.  

Hatalmas sikereket aratott Nagy-Britanniában, Európában, Japánban, Hongkongban, Afrikában, 1963-ban pedig New Yorkban is bemutatkozott, ahol szintén óriási siker fogadta tehetségét.

1949-ben ment férjhez Pierre Aubéhoz, tanúik pedig a politikai és a művészi élet nagyjai, Georges Bidault és Marguerite Long voltak. Rév Lívia zongorista karrierje egyedül két gyermeke, Sylvie és Béatrice megszületése utáni években szünetelt. A Nemzetközi Zeneakadémián tanított, emellett még minden évben nagy sikerű mesterkurzust is tartott.

Szerencsére, ahogy egyre több felvétele került fel a YouTube-ra, úgy egyre jobban felfedezte magának a 21. század is a régi iskola már-már feledésbe merült gyöngyszemét, akinek egykoron még II. Erzsébet királynő is tapsolt a londoni Wigmore Hallban.

Majd az 1990-es években a BBC által készített „vakteszt” alapján Rév Lívia Chopin Nocturne-sorozatát választották a valaha készült legjobb felvételnek úgy, hogy Rubinstein és Horowitz felvételeit is meghallgatták.

 

Magyarországon viszonylag későn, csak az 1960-as évek elején adott először hangversenyt, ami nem tartott túl sikeresnek. Ezután már csak 2003 novemberében, 87 évesen lépett fel újra hazánkban, ami akkora sikert aratott, hogy végre itthon is felfedezték rendkívüli tehetségét. Utolsó hazai fellépése 2012 áprilisában volt Szegeden, előzőleg pedig 2010 áprilisában Érdi Tamással adott közös Chopin-koncertet a Művészetek Palotájában.

Itthon, 2006-ban, 90. születésnapja alkalmából Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki, 2009-ben pedig megkapta a francia Becsületrendet. Mácsai János és Pálos György 90. éves születésnapjára egyórás portréfilmet készített róla Rév Lívia zongorista címmel, egy amerikai író pedig könyvet írt életéről.

„Rengeteg mesterkurzust tartottam Európától Amerikán át Japánig, de sehol sem találkoztam ennyi tehetséggel, mint Magyarországon, ahol úgy születnek a gyerekek, hogy megértik és megélik a zenét. Egy zongoristánál az alapelvek a legfontosabbak, amiket sokszor elfelejtenek nekik megtanítani: van súlyos és súlytalan taktusrész. Nekünk ezt könnyű megérteni, mert a magyar nyelvben minden szónak az első szótagja a hangsúlyos. Az interpretáció nagy része rögtön megoldódik, ha jók a hangsúlyok" 

- nyilatkozta korábban Rév Lívia a Délmagyarnak.

(Borító: delmagyar.hu) 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/50538/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Rév Lívia,zene,zongora
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?