Blogolj!

Különleges Krisztus-látványosság a tokaji hegyvidéken

Hazánk egyik legmonumentálisabb látványossága a Tokajhoz közeli Tarcal község feletti dombon magasodó Áldó Krisztus szobra, amit 2015-ben állítottak fel.

Az év tavaszán  szentelték fel a 8,5 méter magas, 50 tonna súlyú hatalmas szobrot, amit öt gránitdarabból készítették el szobrászművészek. 2015 októberére a hozzá vezető sétányt is kialakították pihenőkkel, lépcsősorokkal, sétautakkal, a domb környékét méltó módon rendezték. A Jézus-szobor egy rusztikus, faragott kövekből álló magas talapzaton áll, jobb kezével áldást osztva, a falu felé fordulva.

A szoborhoz felsétálva egyébként csodálatos körpanoráma nyílik a környékre. Tarcal mellett a tokaji borvidékre jellemző nagy szőlőtáblákra, délre nézve az alföldi síkságra csodálkozhat rá a turista, míg a hegy felé fordulva egy bányató tűnik fel, ami hosszú, szép sétára csalogatja a látogatókat.

A szobrot Petró Attila márvány- és kőfeldolgozással foglalkozó vállalkozó adományozta a falunak, aki a tarcali Szent Teréz-kápolnában talált egyszer egy Áldó Jézust ábrázoló képet, és ekkor határozta el, hogy megépítteti hazánk legnagyobb Jézus-szobrát.

Szöveg és kép: Bátyi Zoltán

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/50586/pics/lead_800x600.jpg
Áldó Krisztus,Jézus Krisztus,szobor,Tarcal,Tokaj
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2018-04-01 16:05:10
Ez valóban különleges. Bár az útkereszteződéseknél elhelyezett kis pléhkrisztusok nekem többet mondanak. Megyünk a gyalogúton és ő vigyáz ránk.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?