Blogolj!

Látványos művek kerülnek a szentendrei Bizottság-ligetbe

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2018. január 3-án Az Édenkert nyomában címmel, az idei Art Capital részeként nyilvános pályázatot hirdetett street art, public art, illetőleg köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására a Bizottság-ligetbe. A felhívásra huszonnégy pályázótól harmincegy pályamű érkezett be. Közülük a zsűri (Boros Lili művészettörténész, Csontó Lajos képzőművész, Farkas Ádám szobrászművész, Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Szabó Noémi művészettörténész, az FMC Képzőművészeti Főosztályának vezetője) végül három projektet választott ki megvalósításra.

A NYERTES MŰVEK:

Csurka Eszter A VÍZ ÉRINTÉSE

Nagy Barbara KERT-HÁLÓZATOK

Tóth Eszter KERTI LOCSOLÓ

Csurka Eszter 1998-ban végzett az Iparművészeti Főiskolán, Munkácsy-díjas képzőművész. Folyamatosan kiállít a kortárs művészet meghatározó hazai központjaiban – első egyéni tárlata Szentendrén volt 1994-ben, az eddigi legnagyobb kiállítását az Ernst Múzeumban rendezték meg 2013-ban. Víz alatt született című köztéri szobra a XI. kerületben látható. A Szentendrére készülő művének érdekessége nem pusztán a technika (a szobor a víz alatt készül), hanem az is, hogy a posztamensbe integrált kültéri monitoron a közönség az alkotás folyamatát is végigkísérheti.

Nagy Barbara 2005-ben végzett festő szakon a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol 2012-ben DLA-fokozatot is szerzett. Az 1956-os forradalmat megidéző Irtás című köztéri munkája 2016 őszén volt látható a szentendrei Fő téren. Díjnyertes munkája különböző magasságú faoszlopokon lévő apró üvegházakból áll. A fémkeretes üvegházakban kis fatáblákon rövid szövegeket olvashatunk az ideális kertről. A fa-oszlopokat lécek kötik össze, melyeken a tervek szerint vadszőlő fut majd.

Tóth Eszter 2009-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán. 2017 nyarán a Ferenczy Múzeum Szentendre Termében Szubjektív változó című – Csató Mátéval közös – kiállításán láthatta a nagyközönség a legújabb műveit. A Bizottság-ligetbe kerülő munkája egy hagyományos bádog locsolókanna felnagyítása ember nagyságúra, amelyből vízsugarakat idéző vékony drótszálak futnak a földbe. Mivel a tükörfóliával bevont drótok csak közelről láthatóak, a távolabbi szemlélők számára úgy tűnik majd, mintha a kanna lebegne a levegőben.

A díjnyertes művek már az Art Capital megnyitása előtt, 2018. június első hetétől láthatóak lesznek a Bizottság-ligetben.

(borító: jarokelo.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/50759/pics/lead_800x600.jpg
Art Capital,Díjak,Hírek,Szentendre
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?