Blogolj!

Újjászületnek a sárospataki Makovecz-épületek

A többévtizedes épületek felújításra szorulnak a városban, így a Makovecz-örökség védelme érdekében hatalmas beruházások keretében megkezdődtek a munkálatok Sárospatakon.

A kormány még 2015-ben döntött arról, hogy Makovecz Imre örökségét és életművét nem hagyja a feledés homályába veszni, és ami a legfontosabb:

az építész munkásságát nemcsak a magyar értékek közé kell beemelni, hanem a közművelődési szakemberek képzésébe is.

A város 1,7 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól, hogy a sárospataki Makovecz-épületek és ivókutak megújulhassanak, ez három beruházás megvalósítását jelenti, ebbe beletartozik a Művelődés Háza és Könyvtára és az Árpád Vezér Gimnázium.

A felújítások nemcsak azért szükségesek, hogy az épületek méltó külsőt kapjanak, hanem a városképhez is szorosan hozzátartoznak.

A Művelődés Házát és Könyvtárát 1983-as átadása után egyébként a kairói nemzetközi építésztalálkozón a világ 10 legszebb új építésű épülete közé választották.

Címkék: Hírek, Makovecz Imre
1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/50751/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Makovecz Imre
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-04-05 18:49:16
Dicséretes, elismerésre méltó tény, hogy Sárospataknak van Makovecz Imre által tervezett épülete. Annak szomorúbb, hogy például Budapesten - tudomásom szerint - nincs, mint ahogyan Szegeden sincs.
Utóbbinál a megvalósítás szikrája már felcsillant egy szőregi kápolna megépítése kapcsán, mert nemrég a kormány erre biztosított több, mint 110 millió forintot.
Most már csak az a nagy kérdés, hogy kik, és hogyan tudják majd a megvalósítást "elszabotálni" !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?