Blogolj!

Már a Kárpát-medence 150 települését járta be az Arany 200 busz

A magyar költészet napján Szegeden fogadja a látogatókat a Petőfi Irodalmi Múzeum interaktív mozgókiállítása.

Tavaly júniusban indult el az "Arany 200 busz", amely aÖnarckép álarcokban című tárlatnak az iskolai oktatást kiegészítő, utazó változata. A kiállítás jelenleg körülbelül a 150. állomásánál tart, a cél az, hogy egész Kárpát-medence minden magyarlakta területére eljussanak.

- Az oktatásban is segítséget nyújt, ezért szeretik a tanárok is - fogalmazott a a Blogstarnak kiállításról Sipos Ferenc, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa. Láthatnak relikviamásolatokat, Arany János életútjához kapcsolódó elemeket, és különböző ötletes megoldásokkal a balladákat is megjelenítették. 

Lehet akár számítógépen játszani, vagy egy térképen megnézni, hogy merre járt Arany János, sőt azt is megtudhatjuk, hogy miket neveztek el róla - többek között egy kisbolygót. Film-, vers-, és zenerészleteket is megnézhetnek, meghallgathatnak a "felszállók". Szavakat találhatunk ki - kevesen tudják a nagy költőről, hogy 280 ezer szót használt, ebből 60 ezer csak rá jellemző ezek közül.

- Az idősebbek a kiállítás elejét nézik meg szívesen, ahol az életrajzot elemzik bővebben. A diákok egyértelműen az interaktív eszközöket kedvelik a buszon. Szeretnek zenét hallgatni, hiszen még a Belga együttes egyik dalát is megtalálhatják. A legkisebbek szívesen próbálják fel a sisakot, dobnak célba, esetleg próbálják ki az erőkart - magyarázta az intézmény munkatársa. 

Szegeden, a Fogadalmi templom mellett, a Somogyi-könyvtár előtt várja a látogatókat a busz egészen április 15-ig. Aki lekésik erről, vagy akinek nem megfelelő helyszín, annak sem kell aggódnia, egészen októberig járja a Kárpát-medencét a kiállítás.

Nézze meg belülről is a buszt, kattintson galériánkra!

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/51049/pics/lead_800x600.jpg
Arany János,Arany-busz,Arany-emlékév,Hírek,Szeged
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?