Blogolj!

Már a Nobel-díjról döntő akadémiát is elérte a zaklatási botrány

Sara Danius

Úgy látszik, hogy még mindig nem csendesednek a zaklatási botrányok: most a Svéd Akadémia egyik tagjának férjét vádolta meg tizennyolc nő szexuális zaklatással, amiért sokan a feleség kirúgását követelik.

Azonban hiába követelté sokan a kirúgást az testület ez ellen szavazott, ezért bírálatok érték az Akadémia elnökségét.

Lemondott a Svéd Akadémia vezetője, miután a testületen belüli feszültségek miatt éles bírálatok érték a Nobel-alapítvány bizottságának részéről, és XVI. Károly Gusztáv svéd király is aggodalmát fejezte ki az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület munkájának hitelessége miatt

- derül ki az MTI közleményéből.

Sara Danius csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Svéd Királyi Tudományos Akadémia éléről, miután a tagok háromórás tanácskozást tartottak Stockholmban. Az 56 éves Danius elmondta, hogy elvesztette a 18 tagú testület bizalmát, arra azonban már nem tért ki, hogy végül szavazással döntöttek-e a távozásáról.

Az Akadémia körüli botrány még a múlt héten pattant ki, miután három tagja, Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark bejelentette, hogy nem hajlandó részt venni többé a testület munkájában, amiért az nem megfelelően kezelte az akadémián belüli molesztálási botrányt.

Katarina Frostenson és férje

Az akadémia egyik tagjának, Katarina Frostensonnak az egész testülettel közeli kapcsolatot ápoló férjét 18 nő vádolta meg tavaly szexuális zaklatással és visszaéléssel. A férfit továbbá még azzal is vádolják, hogy kiszivárogtatta a Nobel-díj győzteseinek nevét.

A már említett három író végül azért döntött a testület munkájának bojkottálása mellett, mert az egyik ülésen nem kapta meg a kétharmados támogatást az az indítványuk, amelyben azt kérik, hogy zárják ki a zaklatással vádolt férfi feleségét, Frostensont.

Ez persze Svédországban elég nagy visszhangot kapott, hogy a kulturális szféra három férfi szereplője távolítaná el a bizottság egyik női tagját a férjet ért vádak miatt.

Ezek után nem is annyira meglepő, hogy a Nobel-alapítvány bizottsága szerdán élesen bírálta az akadémiát, amely szerinte saját és az általa odaítélt irodalmi Nobel-díj hírnevét is csorbítja ezzel a botrányával. Továbbá azt is közölték, hogy „a Svéd Akadémiába vetett bizalom súlyosan megrendült” és olyan lépések megtételére szólította fel a testületet, amellyel ez a bizalom visszaállítható.

A Nobel-alapítvány mellett XVI. Károly Gusztáv svéd király is felszólalt az ügyben. Közleményében úgy fogalmazott, hogy a tagok távozása „súlyosan árt” az akadémiának, és minden érintettnek „fel kell ismernie, hogy felelősséggel tartozik az intézményért, és kötelessége közreműködni a konfliktusok megoldásában”.

A Svéd Akadémia tagsága életre szóló, ezért a testületből hivatalosan nem lehet csak úgy kilépni.

Ezért a svéd uralkodó a közleményében arra is kitért, hogy a jelenlegi események fényében fontolóra veszi, hogy a tagok számára mégis legyen lehetőség hivatalosan kilépni a testületből.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.

(Borító: theweek.in, Fotó: thetimes.co.uk)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/51182/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Nobel-díj,zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?