Blogolj!

Meghalt Babos Gyula

Április 12-én, 68 éves korában, türelemmel viselt betegség után meghalt Babos Gyula Liszt-díjas jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár – a hírt az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete közölte. 

Babos Gyula 1949. június 26-án született Budapesten. Édesapja hegedűs volt és Babos is hegedülni, majd később zongorázni tanult, de csak rövid ideig. Már 15 éves korától gitározott, 1966-ban a Magyar Rádió jazz versenyén első helyezést ért el. 1970-től a Kex együttesben, majd a Rákfogóban, később pedig Kőszegi Imre zenekarában játszott. Mindeközben úgy tanított 1977-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán, hogy sem érettségije, sem tanári diplomája nem volt

1979-ben alapította meg első saját együttesét Saturnus néven, majd 1985-ben a Babos Triót. 1989-ben jelent meg első szóló lemeze Kinn és benn címmel.

1994-ben a Sony-nál jelent meg a világszerte kiadott Blue Victory című album.

Bámulatos pályafutása során a magyar kiválóságok mellett olyan nevekkel zenélt együtt, mint  Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Frank Zappa, James Moody vagy Tony Scott.

Természetesen egy ilyen életút a díjakat sem nélkülözhette: 1991-ben EMeRTon-díjat, 2003-ban Szabó Gábor-díjat, 2008-ban pedig Liszt Ferenc-díjat kapott. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki

1996-tól alapító tanárként működött közre Kőbányai Zenei Stúdió könnyűzenei szakközépiskola életében, valamint alapító tagja és tisztségviselője volt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek is.

Babos Gyulát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és annak Kőbányai Zenei Stúdiója is egyaránt a saját halottjának tekinti.

(Borító: facebook.com)

Címkék: Babos Gyula, Gyász, zene
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/51200/pics/lead_800x600.jpg
Babos Gyula,Gyász,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?