Blogolj!

Csontváz figyel a kormányhivatalban

Tóth Marcell

Nem, nem Komócsin elvtárs szelleme kísért, habár a kommunistákhoz hasonlóan a szarmaták is már csak a történelem részei. Az ókori nomád nép Csongrád megyében megtalált kincseiből, régészeti leleteiből nyílt kiállítás a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében. Azonban egyben a föld alatti értékek mellett a látható örökségre is figyelnek, ezért műemlékvédelmi konferenciát is tartottak Szegeden.

Több mint ezerötszáz éves ékszerek, tálak, fegyverek, és egy szarmata ember maradványa – ezeket is láthatják azok, akik ellátogatnak az április 18-án megnyílt „Szarmaták Csongrád megyében” című tárlatra, amely egészen április 27-ig tekinthető meg a Csongrád megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében előzetes bejelentkezés alapján. A szervezet örökségvédelmi munkatársai a közoktatásban tanulóknak rendhagyó történelemórát is örömmel tartanak.

Emellett „Láthatatlan és látható örökségünk” címmel országos műemlékvédelmi konferenciát rendezett a Szegedi Járási Hivatal a Műemléki Világnap alkalmából április 18-án. Dr. Holubán Csilla, a járási hivatal vezetője elárulta, átragadt rá az a lelkesedés a régészeti értékekkel kapcsolatban, amit az ezzel foglalkozó munkatársai képviselnek.

„Fontos és kiemelt területe ez a kormányhivatal működésének. Az épített örökségünk ugyanúgy kultúránk része, mint az irodalom, vagy a festészet: identitásunk szerves részének kell lennie” – mondta a konferencia témájáról dr. Juhász Tünde kormánymegbízott. Hozzátette, hogy a hivataloknak ebben a kérdésben is paradigmaváltást kellett végrehajtaniuk, és bízik abban, hogy ezt az épített örökséget tulajdonlók is érzik.

Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár kiemelte, ma már 22 építési ügyet lehet elektronikusan ügyintézni. Jelentős eredménynek tartja azt, hogy települési arculati kézikönyvek, településképi rendeletek születtek, mert így a látható örökség nemcsak a szakmai körökben gyűrűzik tovább, hanem a lakosság is megérti, hogy miért fontosak értékeink.

A konferencia előadói között volt Osztás Anett, akinek az alsónyéki temetőfeltárását a világ legjobb tíz régészeti projektje közé választották 2017-ben, valamint György Anikó, a megyei kormányhivatal, aki Löw Immanuel-díjat kapott a szegedi új zsinagóga külső felújítás alatt nyújtott teljesítményéért.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/51431/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?