Blogolj!

Párizs után a Várkert Bazárban a magyar gyöngyszemek

Párizsról az Eiffel-torony után talán a művészetek jutnak először eszünkbe. Számos alkotó múzsája, otthona és úti célja volt a város, nem véletlenül. Így az sem meglepő, hogy a párizsi Szalon a 17. század óta nyújt lehetőséget a művészeknek arra, hogy bemutassák gondolataikat, tehetségüket az alkotáson keresztül. Idén Magyarországon volt a sor.

A párizsi Grand Palais ad otthont a kiállításnak 1856 óta, ahol olyan nagy nevek alkotásai is megfordultak, mint Munkácsy Mihály vagy Madarász Viktor. Ebbe a „csapatba” csatlakozott idén tizenhárom kortárs alkotó, akiknek munkáit februárban láthatta a francia közönség, most pedig a Várkert Bazár ad lehetőséget erre.

Az, hogy ezt a tizenhárom alkotót beválogatták a nagymúltú kiállításra azért nagy szó, mert kétezer művész mellett kaptak lehetőséget és találták méltónak őket arra, hogy a hazai művészéletet képviseljék.

Aknay János, Boros Viola, Fehér László, feLugossy László, Franyo Aatoth, Fajgerné Dudás Andrea, Incze Mózes, Nyári István, Radák Eszter, Tenk László, Uzonyi Ferenc, Vanyúr István és Valkai Réka képei a gondolatok és megvalósítások széles skáláját képviselik, amiktől a „maroknyi” tárlat változatossá, rendkívül intenzívvé és vibrálóvá válik. Köszönhető ez például Nyári István hipnotikus erejű „tekintetének”, feLugossy László mélymelankóliájának, vagy épp Uzonyi Ferenc nyughatatlanságot árasztó szikrázó alkotásának.

És ettől olyan izgalmas és nagyszerű az alkotás, jelen esetben a képek alkotása, hiszen számtalan módon érzékeljük a világot, még sokszínűbben csapódnak le bennünk a dolgok, és annál inkább lesz sokoldalúbb a megvalósítás is, legyen szó elkapott pillanatról, egy állandó érzésről, vagy egy „belső látomásról”.

A párizsi Szalon és a Várkert Bazár ennek jelentőségét felismerte, így most a hazai kortárs alkotók világának és gondolkodásmódjának egy szeletével megkínálnak, amivel elérik, hogy még éhesebbek legyünk a művészetekre.

A kiállítást május 31-ig lehet megtekinteni a Testőrpalotában.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/51534/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,feLugossy László,festmény,kiállítás,Várkert Bazár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?