Blogolj!

Idén senki nem kap irodalmi Nobel-díjat?

Mint azt korábban mi is írtuk, elég csúnya botrány alakult ki az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testületen belül. Majdnem húsz nő érintett a szexuális zaklatás ügyében, amit sorra követtek a lemondások. Ez pedig veszélyezteti az idei díjat is.

Már a Nobel-díjról döntő akadémiát is elérte a zaklatási botrány

Úgy látszik, hogy még mindig nem csendesednek a zaklatási botrányok: most a Svéd Akadémia egyik tagjának férjét vádolta meg tizennyolc nő szexuális zaklatással, amiért sokan a feleség kirúgását követelik. Azonban hiába követelté sokan a kirúgást az testület ez ellen szavazott, ezért bírálatok érték az Akadémia elnökségét.

Az akadémia megbízott titkára, Anders Olsson jelentette be a hírt, de részleteket nem közölt. Peter Englund, aki nemrég lépett ki a díjat odaítélő bizottságból (mert nem értett egyet azzal, ahogyan kezelték a molesztálási ügyeket) egy évvel halasztaná el a díj átadását, ám érdekes módon Göran Malmquist akadémiai tag tagadja, hogy lenne bármiféle halasztás, csúsztatás. Állítása szerint minden a megszokott módon fog zajlani idén is.

Az akadémia egyik tagjának, Katarina Frostensonnak az egész testülettel közeli kapcsolatot ápoló férjét 18 nő vádolta meg tavaly szexuális zaklatással és visszaéléssel. A férfit továbbá még azzal is vádolják, hogy kiszivárogtatta a Nobel-díj győzteseinek nevét.

Az akadémia vizsgálatot indított és arra törekszik, hogy a nagymúltú testületnek tekintélye ne csorbuljon. XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, hogy megváltoztatja az akadémia szabályait, lehetővé teszi új tagok felvételét. Az akadémia tagság ugyanis örökéletű.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/51794/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?