Blogolj!

Megvalósulhat Makovecz Imre Rózsakápolnája Szőregen

Nyolcévnyi előkészítés után hamarosan elkészülhet a Makovecz Imre által megálmodott szőregi Rózsakápolna. A városrész katolikus temetőjébe tervezett egyházi épület kezdeményezője B. Nagy László országgyűlési képviselő, Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő és Miklós Péter történész, megyei képviselő volt. A megvalósításhoz szükséges 115 millió forint már a Szeged-Csanádi Egyházmegye számláján van.

Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő (Fidesz) 2010 augusztusában hívta meg Szőregre Makovecz Imre világhírű építészt, a magyar organikus építészet megteremtőjét és legjelentősebb mesterét. A szőregi katolikus plébánián tartott megbeszélésen Rózsavölgyi arra kérte az építészt, hogy tervezzen egy kápolnát a városrész katolikus temetője számára, amely egyházi épületként és ravatalozóként is funkcionálhat, s amelynek fő motívumául a jellegzetes szőregi virágot, a rózsát ajánlotta.

– Makovecz Imre nagy szeretettel és nyitottsággal állt a felkéréshez, mert érezte, hogy az általa tervezendő kápolna egy közösség szent épületeként és kegyeleti helyeként még nemzedékeken át szolgálhatja a szőregiek keresztény lelkületét – fejtette ki a városi képviselő.

Az azóta elhunyt Makovecz nem sokkal később el is készítette a szőregi Rózsakápolna látványtervét. A terv megalkotását B. Nagy László országgyűlési képviselő (Fidesz) finanszírozta. – Örömmel támogattam nyolc évvel ezelőtt Rózsavölgyi József elképzelését és támogatom most is a szőregi Makovecz-kápolna megvalósulását. Úgy vélem, az épület révén a városrész újabb értékkel gazdagodik majd, amely nemcsak esztétikailag és funkcionálisan lesz hasznos, de közösségépítő és identitásteremtő szerepe is lehet – jelentette ki a honatya.

Magyarország kormánya 2013-ban döntött arról, hogy jelentős anyagi támogatást biztosít a már megtervezett, illetve tervezésre előkészített Makovecz Imre nevével fémjelzett épületek megvalósítására. Ennek jegyében B. Nagy László és Rózsavölgyi József kezdeményezésére nyújtott be pályázatot a szőregi Rózsakápolna kivitelezésére a helyi Alexandriai Szent Katalin-plébánia Kiss Rigó László püspök egyetértésével. Egy tavaly októberi kormánydöntés értelmében a Rózsakápolna felépítésére 115 millió forintos állami támogatást kap a Szeged-Csanádi Egyházmegye, amely összeg már meg is érkezett a püspökség számlájára.

– Szőreg egyháztörténete és vallási élete szempontjából is jelentős esemény a Makovecz tervezte temetői kápolna elkészülte – hangsúlyozta Miklós Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja, akinek nemrégiben jelent meg A szőregi templom kétszáz éve című könyve. Miklós hozzátette: a Rózsakápolna egyedisége és építőművészeti értéke miatt is kiemelkedik majd a dél-alföldi egyházi épületek sorából.

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/51926/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-05-02 19:13:14
Végre felcsillant a remény, hogy Szegeden, azon belül Szőregen megépülhet egy Makovecz Imre által megálmodott kápolna. Köszönjük meg mind a kezdeményezőknek, mind a magyar kormánynak a segítségét.
Mellékesen mondom, hogy a mindössze tizen-ezer fős Sárospatak sok-sok Makovecz épülettel büszkélkedhet. Példának okáért - többek között - ő tervezte a helyi művelődési ház, és az Árpád Gimnázium épületét, valamint a Hild tér épületegyüttesét is.
A város főtere 2015-ben elnyerte a MAGYARORSZÁG LEGSZEBB FŐTERE kitüntető címet is.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?