Blogolj!

Elhunyt a világhírű hegedűművész, Wanda Wilkomirska

89 éves korában meghalt Wanda Wilkomirska hegedűművész, akinek halálhírét a nyugalomba vonult lengyel művészek otthonának igazgatója, Anna Solnicka-Heller jelentette be - írja az MTI. 

Közleményéből az is kiderült, hogy Wilkomirska kedden hunyt el. A művésznő a szintén híres Alfred Wilkomirski hegedűművész lánya volt, két féltestvérével együtt alkották a Wilkomirski triót, később pedig a Varsói Filharmonikus Zenekar szólistájaként folytatta karrierjét

Lenyűgöző pályafutása alatt olyan karmesterekkel játszhatott együtt, mint Leonard Bernstein és Zubin Mehta. Annak ellenére, hogy repertoárja szinte határtalan volt a kortárs lengyel zenét is előszeretettel használta, többek között Tadeusz Baird és Krzysztof Penderecki műveit interpretálta.

Wilkomirska 1952-ben férjhez ment a lengyel kommunista párt egyik tisztségviselőjéhez, Mieczyislaw Rakowski újságíróhoz, akitől 1977-ben elvált. A szükségállapot bevezetése után Wilkomirska 1982-ben egy külföldi koncertje során jelentette be, hogy nem tér vissza Lengyelországba.

Végül Németországban és Ausztráliában élt, ahol konzervatóriumokban és zenei akadémiákon oktatott, és továbbra is koncertezett. Tehetségét számos nemzetközi díjjal ismerték el. 

(Borító: kultura.gazeta.pl)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/52052/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Wanda Wilkomirska,zene
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?