Blogolj!

A legjobb 19. századi magyar festők egy helyen

Munkácsy Mihály: Vázlat a Miltonhoz

Május 9-én Pécsen nyílik az az egyedülálló kiállítás, ami felsorakoztatja a 19. század alkotóinak krémjét, többek között Munkácsy, Benczúr és Barabás Miklós képeinek segítségével.

Így, ebben a formában a 19. századi magyar festészetet bemutató anyag sosem szerepelt egyetlen kiállításon sem. A Janus Pannonius Múzeum tárlata a Modern Magyar Képtárban kapott most helyet, amit az érdeklődők november 11-ig nézhetnek meg.

Olyan művészek képei lesznek kiállítva, mint Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan, illetve a múzeum anyagából válogatott műveit tekinthetik meg, amelyek eddig többnyire raktárban és csak kutatók számára voltak elérhetők, a tárgyak közül legfeljebb néhány szerepelt egy-egy időszaki kiállításon. Az Arczok és láthatárok című tárlat továbbá azért is kiemelkedő, mert

a vásznakon a magyar történelem, nemzeti hősök és jeles személyiségek, a hazai táj, a népélet, továbbá a polgári mindennapok jelennek meg.

Weber Henrik: Női arckép

A kiállítás kuriózuma lesz a 19. századi Pécs, amelynek bemutatására egy külön termet rendeznek be. Itt városképeket, pécsi polgárok arcképeit, pécsi művészek, Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály eddig a közönség számára ismeretlen alkotásait és Johann Varoninak egy osztrák magángyűjteményből a közelmúltban előkerült nagyméretű látképét helyezik el.

(képek: pecsimuzeumok.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/52117/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,festmény,kiállítás,Pécs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?