Blogolj!

A megkopott felszínesség kritikája

Garay Nagy Norbert olyan kortárs alkotó, aki rendhagyó módon önálló, saját műfajt teremtett. A réalité pliée, azaz a gyűrt valóság sokféleképp értelmezhető. Ez köszönhető újszerűségének, szokatlanságának és árnyalt mondanivalójának.

Garay ötvözi a társadalomkritikát a személyes kötődésekkel, amihez nemcsak képeinek vizualitása, hanem alkotótechnikája is szorosan hozzátartozik. Ez természetesen nagymértékű tudatosságot feltételez, ami komplex hatást kölcsönöz képeinek.

Mert első látásra nem lehet eldönteni, hogy fotókról, vagy festményekről van-e szó, hogy modelleket, vagy szimplán címlapok másolatát, esetleg ügyes ecsetvonásokat, vagy plasztikákkal kevert képeket látunk. Bizonyos nézőpontból mindegyik egyszerre, és egyik sem igaz alkotásaira.

Elmondása szerint a változó virtuális világot, és az embert, illetve az idő múlását, a felületesség haszontalanságát (elhasználtságát) akarja megragadni az Infinity Rhythm című tárlatával, ami elsőre nem is tűnik olyan egyszerűnek, ám Garaynak mégis sikerül.

A felszínesség kritikája, valamiféle sajátos melankólia, precizitás jellemzi képeit, amik elképzeléseivel teljes összhangban állnak, ugyanis az általa megalkotott vagy talán helyesen megfogalmazott jelenkori társadalmi jelenségekre találóan reagál. Ahogy ő fogalmaz:

a mostani világ „humán nézetből” átalakulásban van, „virtuális világnézetben” pedig biokémiai reakciók összességeként és ennek részeként látja magát korunk embere. Ennek következtében az ember személyisége egy meghasonlott evolúción megy keresztül. Az egyre beszűkült mozgástérrel rendelkező ’létező fizikai ember’ és - ezzel párhuzamosan, az egész világot könnyedén elérő közösségi médiában naponta milliókkal kommunikáló – egy nem valós világban ún.’gyűrt valóságban’ jelenlévő, fejlődő másik személyiség kontrasztja áll fenn. Mindez ugyan annyira el is rejti, mint amennyire megmutatja önmagunkat és mindazt, amit a kép befogadásával a saját életünkre kivetülve látunk.

Garay Nagy Norbert Infinity Rhythm című kiállítása a Budai Várban található Mikve Galériában látható május 10-ig.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/52111/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,festmény,Garay Nagy Norbert,kiállítás,vár,Várkert Bazár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?