Blogolj!

A zaklatási botrány elsöpörte az idei irodalmi Nobelt

Pintér M. Lajos

Hivatalossá vált: 2018-ben nem ítélik oda az irodalmi Nobel-díjat. Jövőre viszont dupláznak!

A közelmúlt botrányai nyomán szinte működésképtelenné vált Svéd Akadémia pénteken bejelentette, hogy idén nem ítéli oda az irodalmi Nobel-díjat, annak odaítélését 2019-re halasztja, amikor egyidejűleg két díjat ad át - adta hírül az MTI.

A díjat odaítélő Svéd Akadémia és a Nobel-díjakat alapító és finanszírozó Nobel Alapítvány arra hivatkozik, hogy megrendült a közbizalom a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányba keveredett testület iránt, amelynek munkáját a tagok jó része bojkottálja. A döntést a Svéd Akadémia hozta csütörtök esti ülésén, és a közlemények szerint azt támogatja a Nobel Alapítvány is. Az alapítvány szerint a halasztás semmilyen módon nem érinti a több kategóriában odaítélt Nobel-díjat, egyúttal azt várják, „a Svéd Akadémia most minden erőfeszítését arra fordítja, hogy helyreállítsa díjat odaítélő testületként élvezett hitelességét”.

Az 1901 óta odaítélt irodalmi Nobel-díj történetében előfordult már olyan, hogy egyáltalán nem osztották ki a díjat, legutóbb 1943-ban, a második világháború forrpontján, azt megelőzően pedig hatszor: 1942-ben, 1941-ben, 1940-ben, 1935-ben, 1918-ban és 1914-ben. Hét alkalommal csak a rákövetkező évben hirdettek győztest: az 1915-ös, az 1919-es, az 1925-ös, az 1926-os, az 1927-es, az 1936-os és az 1949-es díjat is egy évvel később ítélték oda, így eddig ötször fordult elő (1916-ban, 1920-ban, 1928-ban, 1937-ben és 1950-ben), hogy egy évben két irodalmi Nobel-díjat adtak át.

A Kultúrvilág blogban nemrég megírtuk: az 1786 óta működő Svéd Akadémiát alapjaiban rázta meg, hogy Katarina Frostenson költőt, a 18 tagú testület egyik tagját és férjét, Jean-Claude Arnault-t súlyos szexuális, zaklatási és egyéb korrupciós vádak érték. A költőnő az ellene elhangzott bírálatok szerint elhallgatta, hogy résztulajdonosa egy olyan, a férje által vezetett rendezvényközpontnak, amely anyagi támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Frostenson férjét ráadásul több nő is szexuális zaklatással vádolja, a testület tagjai közül pedig többen úgy gondolják, hogy ő szivárogtatta ki több alkalommal is az elmúlt években az irodalmi Nobel-díj nyerteseinek nevét.

A botrányok nyomán különböző okokból az akadémia hat tagja visszalépett, ketten pedig már régebben inaktívvá váltak.

A Svéd Akadémia rendszerint október első felében jelenti be az irodalmi Nobel-díj nyertesét.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/52084/pics/lead_800x600.jpg
irodalom,Nobel-díj,zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?