Blogolj!

70 éves a Közért

Sokaknak a közért a mai napig egyenlő az élelmiszerbolttal, miközben a közért (pontosabban Közért) konkrétan tényleg létezett, hetven évvel ezelőtt, 1948. májusában jött létre.

Teljes nevén a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. volt, aminek jogelődje az 1911-ben létrehozott Budapest Székesfőváros Községi Élelmiszerárusító Üzem volt, aminek lényege, hogy ötven boltjával kínálta a jó minőségű húsokat a vevőknek. Ezt vonták össze 1948-ban három kereskedelmi vállalattal, és megszületett a Közért.

Kezdetben 358 budapesti és 31 vidéki bolt tartozott ide, és szinte mindent kimérve, a pultoknál lehetett kapni. 1955-ben viszont a Mártírok útján (mai Margit körút) megnyílt az ország első önkiszolgáló üzlete.

Tíz éven belül már a Közértek nagyobb része ebben a rendszerben működött, és a hatvanas évektől (egészen pontosan 1964-től) épültek a nagyobb alapterületű és szélesebb választékot kínáló ABC (azaz Általános Beszerzési Cikkek) áruházak, ahol már műszaki cikkeket is be lehetett szerezni.

Az évek, évtizedek során persze egyre jobban terjeszkedett, a nyolcvanas években már 12 Közért vállalat működött meghatározott, egymást át nem fedő kerületekben. Az 1600 üzletben 12 ezer alkalmazott dolgozott, a forgalom 28-30 milliárd forintra rúgott, a fővárosban vásárolt élelmiszerek 60 százalékát a Közért árusította.

A rendszerváltás idején a közérteket privatizálták, megjelentek a hiper- és szupermarketek. Az 1952-től működő Csemege Kereskedelmi Vállalat (ami Budapesten és Balaton környékén működött) is megszűnt, a Meinlhez került, így helyettük jöttek létre a mára már jól ismert Spar, CBA, Coop üzletláncok.  

(képek: Fortepan.hu)

Címkék: fotó, nosztalgia
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/52235/pics/lead_800x600.jpg
fotó,nosztalgia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?