Blogolj!

Lehullt a lepel a pisai ferde toronyról

Az köztudott, hogy a pisai ferde torony egyre jobban dől a nem igazán körültekintő alapozás és a laza talajréteg miatt, ám az a mai napig érdekli a mérnököket, hogy vajon a földrengéseket hogyan vészelhette át.

A mára már műemléknek számító épület 1773-ban kezdett el dőlni, dőlésszöge elérte az 5,5 fokot, viszont a majdnem 60 méter magas torony már legalább négy földrengést túlélt 1280 óta.

Hogy hogyan lehetséges ez? A titok nyitja a dinamikus talajszerkezet-kölcsönhatás (DSSI) jelensége. A talaj és a szerkezet kölcsönhatása egy érintkezési probléma a talaj felszíne és a szerkezeti elemek között.

A szeizmológiai, geotechnikai és szerkezeti információk alapján a torony magassága és szilárdsága a már említett talaj lazaságával befolyásolja az épület vibrációs sajátosságait, aminek következtében a torony egy földrengés során nem úgy reagál (rezonál), hogy az valamilyen módon sérüljön.

Ironikus, hogy ugyanannak a talajnak tulajdonítható az, hogy a pisai ferde torony túlélte a földrengéseket, mint amelyik az épület instabilitását okozta, és annak idején majdnem a ferde torony összeomlását idézte elő

– mondta George Mylonakis, a Bristoli Egyetem professzora, a talaj-szerkezet kölcsönhatás szaktekintélye.

A kutatók az eredményeiket a földrengésállóság-tervezés szakembereinek 16. európai konferenciáján mutatják be jövő hónapban a görögországi Theszaloníkiben.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/52454/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?