Blogolj!

Mulandóság rögzítése – Lecsupaszítás

Ki tudja hímezni a betont és a vizet. Rögzíti – nem csupán megragadja – a létezés derűjét és a mulandóságot, e két tünékeny, mégis mindig körülöttünk lévő erőt. Ezt a finom rezgésű spiritualitást csak a kivételes tehetségű Imre Mariann tudja ma a kortárs képzőművészetben. Új munkái, szakrális térkompozíciói, az avantgárdban gyökerező minimalizmusa most a szentendrei Ferenczy Múzeumban csodálható meg.

Imre Mariann (1968) Munkácsy-díjas képzőművész, a Vajda Lajos Stúdió tagja.

Munkái 2009-ben szerepeltek a Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjában, számos műve található közgyűjteményekben, többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Ludwig Múzeumban.

Rómában volt ösztöndíjas, ami termékenyítően hatott művészetére. Különös fogékonyságot érzett a kora-reneszánsz mesterek, azon belül is Fra Angelica és Giotto iránt, műveik szakralitása rendkívüli hatással volt személyiségére.  

Installációit meghökkentő könnyedség jellemzi, mintha a súlytalanság, a lebegés állapotában lennének, kapcsolatot teremtenek az anyag és a szellem, a tömeg és a mozgás között.

A művész Ferenczy Múzeum-beli tárlata négy téma köré szerveződik: a víz, a lecsupaszított karácsonyfa, a hárs virága, és a gyöngy rózsafüzér.

Imre Mariann kivarrja a betonkavicsot, s ezzel a víz nyomát rögzítik a kőben. A csontváz-karácsonyfa tűleveleit a padlóba és a falba ölti, törzséből új objektet készít. A rózsafüzér installációban a teklagyöngyök közé igazgyöngyöket rejt.

Új munkáival megmutatja a harmat finomságát, a virágszirom vagy a morzsa lenyomatát a cementben, a karácsonyfa halálon túli életét. Lényegire csupaszítja, kitakarja a létet és rögzíti a mulandóságot. 

Alkotásait május 12. – június 13. között lehet megtekinteni a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/52459/pics/lead_800x600.jpg
Ferenczy Múzeum Centrum,Hírek,kiállítás,Szentendre
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2018-05-12 15:09:15
Hatalmas "művészi" fantázia kellett ezen műalkotásokhoz. Legalább egy kis szürrealizmus lenne benne!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?