Blogolj!

Egy hónap múlva újra Art Capital Szentendrén

Június 9-én kezdődik Szentendrén a régió legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, az Art Capital. Az idei rendezvénysorozat címe: Az Édenkert nyomában.

Húsznál több, tematikusan összekapcsolódó kortárs művészeti kiállítás és rengeteg társművészeti, irodalmi, filmes és zenei program várja a Duna-parti városban a művészet barátait.

Az Art Capital két éve az idő tapasztalásával foglalkozott, tavaly az otthon és otthontalanság témáját járta körbe, idén viszont a kert motívuma lesz a főszereplő. (A 2018-as tervekről és alkotói törekvésekről itt írtunk már, tavalyi beszámolóink pedig itt és itt olvashatóak.)

A kert sokat elmond arról, hogy tervezői, művelői miképpen viszonyulnak a világmindenséghez. A kínai és a japán kert mikrokozmosza, a Korán tagolása nyomán nyolc részre osztott arab kertek, az optikai elvek szerint szerveződő francia kertek vagy éppen az angol kertek hatalmas pázsitokhoz kapcsolódó szabálytalan formájú labirintusai mind-mind erről a viszonyról tanúskodnak.

A kert menedék, ahová a rohanó világban vissza lehet vonulni. A szerelem, az érzékiség, a szépség helye. Az értelmes munka helyszíne. A 2018-as Art Capital ezt a témát járja majd körbe az emberi természet tükrében.

Jövőre is Art Capital

Aki már volt, azért, aki nem, azért készüljön a jövő évi Duna-parti kavalkádra, hiszen egy év múlva, már harmadik alkalommal lesz képzőművészeti fesztivál, vagyis az Art Capital június 9-24 között. Nem véletlen a nagy lelkesedés a szervezők részéről sem, hiszen Szentendre eddig is igazi alkotóhelynek számított; kb 200-250 művész lakik a városban, a környezet festői, így nem csoda, ha ihletet is ad minden utcasarok, macskakő és partmenti sétány.

Az idei Art Capitalon olyan nemzetközi sztárok állítanak ki, mint például a dél-afrikai MohauModisakeng, a japán-amerikai Yoko Ono, a macedón Žarko Bašeski vagy a német Daniel Richter. Szintén különleges eseménynek ígérkezik, hogy a neves író, Nádas Péter Szentendréről készült felvételeit szabadtéri fotókiállításon nézhetjük meg az Art Capital ideje alatt.

Szentendre, az új főváros

Bárki, aki járt már Szentendrén, biztos, hogy a szívébe zárta. Macskaköves, lankás utcái, a parti séták és a hangulat az, ami igazán megfogja és visszacsábítja ide ez embereket. De Szentendre nemcsak egy kis ékszerdoboz a Duna partján, hanem hosszú évek óta egyik fontos helyszíne a kortárs művészetnek is.

Az Art Capital 2018-ban is kihagyhatatlan programnak ígérkezik!

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/52460/pics/lead_800x600.jpg
Art Capital,Hírek,kiállítás,Szentendre
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?