Blogolj!

Elhunyt Choli Daróczi József

Dorogi László

Életének 79. évében elhunyt a magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja, Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő.

Fotó: MTI

Choli Daróczi József 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn,1975 óta volt tagja a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapot is. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt.

1987 és 1988 között a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára, majd a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetségének elnöke lett; a rendszerváltás után betöltötte a X. kerületi cigány önkormányzat elnöki tisztét is. 

A pedagóguspályára 1994-ben tért vissza, ezután a zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, és történelmet tanított, innen vonult később nyugdíjba. 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje címmel tüntették ki.

Choli Daróczi Józsefre szűk családi körben emlékeznek, nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást csak a gyászszertartást megelőző napon tartanak. A temetés időpontját és a megemlékezés helyszínét a család később tudatja.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/52537/pics/lead_800x600.jpg
Choli Daróczi József
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?