Blogolj!

A megtalálás öröme a boldogság

Kettős könyvbemutatón vehettünk részt a Magyar Napló könyvesboltjában: a kiadónál megjelent Farkas Gábor A megtalálás öröme és Zsille Gábor Örökség múlandóság című köteteit Stifner Gábor ismertette, aki a szerzőkkel kedélyes hangulatban társalgott.

Farkas Gábor (jobbra) és Zsille Gábor (balra)

Az írók kötetlen beszélgetés során vallottak világnézetükről, szakmai életútjukról. Megtudtuk, hogy bár a szerzők költőnek is vallják magukat, most esszémunkásságukból készített válogatást a kiadó. A Gábor-triász eszmecseréje először a kötetek címadásába engedett belepillantani. Zsille kifejtette, hogy egyfelől a címadással tisztelgett az elhunyt alkotó barátok előtt, másfelől át is kapcsolt az örökség anyagi és szellemi kettősségére. Farkas Gábor elmondta, hogy könyvének címét Loyolai Szent Ignác egyik teológiai gondolatából merítette mely szerint a hit által megtaláltak lehetünk és ez egyben a boldogság forrása életünkben. Egy másik értelmezésben – erre már Pécsi Györgyi utal a könyvhöz írt ajánlójában – a megtalálás öröme, az a boldogság, amikor a mű és elemzője mentálisan egymásra talál.

Szó esett még az est során a publicisztikai műfajok és a kortárs irodalom társadalmi megítélésének helyzetéről. Megtudhattuk, hogy kik voltak a bemutatott szerzők elsődleges szellemi példaképei. Zsille Gábor a kétezres évek elejének lengyel (krakkói) művészvilágában forgott négy évig és ez életre szóló hatással volt alkotói pályájára. Farkas Gábor egykori tanárait nevezte meg a debreceni egyetemről, kiemelte Görömbei András szellemi örökségét. Az est humoros, derűs hangulatban telt, ami egyrészt köszönhető az alkotók és a kérdező könnyed párbeszédének, de nem kis mértékben a Magyar Napló könyvesbolt családias miliőjének is.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/53124/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?