3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

A mindennapok képíró mestere

A napokban nyílik meg Apáti-Tóth Sándor kiállítása Atlantisz címmel. A hetven éves művész több mint ötven éve fényképez rendszeresen és örökíti meg az élet olyan alapvető elemeit, mint a szerelem és halál.

Könnyűnek tűnik ez, pedig korántsem az. Hiszen hiába vannak jelen mindennapi életünkben ezek a dolgok, de megörökíteni annál nehezebb őket. Apáti-Tóth Sándor viszont erre vállalkozott fél évszázada, ahogy ő mondja:

Fel kell mutatnom a szerelem-születés-elmúlás hármas alapélményét. Nagy, megrázó érzés.

Az alapélmény megörökítésének módja családi hagyománynak tekinthető, ugyanis édesapja, Tóth István is fotográfus volt, ám Apáti-Tóth apjától eltérő stílust, képi világot alakított ki. Szimbólumrendszerből építkező fotográfiáit ciklusokba rendezi, az irodalmi kötődése erős. Már hatévesen kipróbálta a fényképezést, és

alig húszévesen Tokió Brüsszel, Párizs, Bordeaux, London kiállítótermeiben voltak láthatóak képei.

A szerelem és halál kettőssége, illetve összefonódása mellett az eltűnő paraszti életforma tárgyai is megjelennek fényképein, melyekkel nagyszüleinek állít emléket.

Pályájáról így vall:

Hatalmas, őszinte hittel indultam fotográfusi pályámon; láttam a világ tisztátlanságát, az emberek gyarlóságát és ostobaságát, s meg akartam változtatni őket. Ideáimat fel nem adva utam későbbi szakaszaiban beértem azzal, hogy képeimet felmutatva megadjam azok nézőinek a töprengés lehetőségét

Atlantisz című kiállítása, amelynek újabb bemutatója ezúttal Szolnokon lesz látható június 8-tól, a lírai képírás és a digitális alkotás különös kettősségét hozza el.

Ahogy Apáti-Tóth fogalmaz:

Atlantisz.
Elsüllyedt, mesés, kincses világ. Túl földi életem nagyobbik felén elmerülő emlékeim ellenállhatatlanul kívánkoztak ki belőlem, s álltak össze e ciklussá. Megváltoztatni, netán jobbá tenni senkit nem akarnak ezek a képek. Legfeljebb egy kis szomorúságot, fájdalmat hagynak bennünk, hogy valamikor mindannyiunknak el kell hagyni Atlantiszt.
Amíg lehet, gyönyörködjünk abban, hogy bent vagyunk

(borító: felvidek.ma)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/53348/pics/lead_800x600.jpg
Apáti-Tóth Sándor,Eseménynaptár,fotó,kiállítás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?