Blogolj!

Kiváló hazai és határon túli előadásokkal vár az idei POSZT

Idén június 7. és 16. között ismét ellepik a színház- és kutúra fanok Pécs városát, hogy élvezhessék a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT). Na, de persze nem csak a színházrajongókat várják a szervezők, hiszen számos más érdekességgel is találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivál versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli, (ami idén rekordnak számító) produkció lesz majd látható. Az előadásokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, valamint a kamaraszínházában élvezheti majd a közönség. 

Bár sokszor felmerül, hogy megrendezhető lenne máshol is, amíg jól működik, a POSZT-nak továbbra is Pécsett van a helye

- hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken Budapesten, a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján

Majd azt is hozzátette, hogy az idei program azt bizonyítja, hogy a POSZT és a magyar színházi kultúra is jó kezekben van

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte:hogy az elmúlt 3 évben megújulás zajlott az akadémián belül a POSZT programját illetően, így az akadémia támogatásával a versenyprogram legjobb előadásait elismerő díjakkal járó pénzjutalom 300 ezer forintra emelkedett. Azt is hozzá tette, hogy fontos a számukra a határon túli társulatok támogatása, amire minden évben külön odafigyelnek. Mint kiderült, a további tervekben az is szerepel, hogy 2019-ben a díjak mellé már emlékplakett is jár majd, amelynek megtervezésére hamarosan ki is írnak egy pályázatot.

A versenyprogram mellett több mint 100 rendezvény, köztük plakátkiállítás, közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és további színházi előadások várják az érdeklődőket

- ismertette Szűcs Gábor fesztiváligazgató

A sajtótájékoztatón jelen volt Őri László, Pécs alpolgármestere is, aki elmondta, hogy 70 millió forintos állami támogatás mellett Pécs további 40 millió forinttal támogatja a POSZT megrendezését. Az alpolgármester szerint továbbá az elmúlt három év szakmai párbeszéde a fesztivál teljes megújulásához is vezetett.

Az idei versenyprogramot Regős János és Térey János válogatta Bazsányi Sándor és Balog József segítségével. Térey János elmondta, hogy két dolgot is szerettek volna idén megvalósítani, az egyik, kortárs magyar darabokat is beválogatni a programba, ám sajnos nem találtak oyan előadást, ami bekerülhetett volna a versenyprogramba. Ugyanakkor egy kortárs román szerző, Matei Visniec darabjának sikerült helyet kapnia a kiválogatott előadások között. A másik pedig, amit szintén fontosnak tartottak, hogy több független társulatot/előadást is beválasszanak, de ezzel sem jártak szerencsével.

Pedig így sem volt könnyű dolguk, ugyanis a versenyprogramban szereplő 14 előadást több mint 180 regisztrált előadás közül választották ki. 

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke arról beszélt, hogy évente mintegy 500 magyar nyelvű előadás készül a Kárpát-medencében, a versenyprogram előadásai ebből a rendkívül széles mezőnyből kerülnek ki.

POSZT létezése nem csupán nemzeti ügy, de különösen fontos a vidéki színházakban játszó színészeknek is, akiknek lehetőséget nyújt, hogy a teljes szakma előtt mutassák be művészetüket

- hangsúlyozta Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke a sajtótájékoztatón.

Hegedűs D. Géza, aki a POSZT szakmai tanácsadó testületének elnökeként volt jelen az eseményen kiemelte, hogy a szakmai zsűri tagja idén Szamosi Zsófia, Trokán Péter, Falussy Lilla, Csanádi Judit, Rockenbauer Zoltán, Bóta Gábor és Zsuráfszky Zoltán, a színészzsűri tagja Felföldi Anikó, Molnár Zsuzsa és Ungvári István lesz.

Hegedűs D. Géza azt is elmondta, hogy

mennyire csodálatosnak tartja, hogy Magyarországon létezik a színház, hiszen az 1790-es évek óta magyar nyelven játsszák az előadásokat, ami azért is nagyon fontos és jó, mert ezzel tovább él a Kárpát-medencei nyelv és kultúra is.

A fesztivál idei díszvendége Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, rendező - tette még hozzá. 

A 2019-es POSZT versenyprogramját Zalán Tibor és Gulyás Gábor válogatja, akik Csikós Attilát és Mispál Attilát kérték fel segítőnek.

(Borító: szinhaz.org, Fotók: Csákvári Zsigmond)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/53433/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek,Pécs,POSZT,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?