Blogolj!

Öngyilkosság vagy tragikus baleset volt Latinovits Zoltán halála?

Negyvenkét éve ezen a napon halt meg a huszadik század egyik legnagyobb hazai színésze, Latinovits Zoltán. Halálának körülményei sokáig tisztázatlanok voltak – és ahogy ez lenni szokott – sokféle verzió és mendemonda terjedt arról a bizonyos 1976. június negyedikéről.

A legendákkal márpedig így van, lássuk be. Mert Latinovits igenis legenda volt, és bár több mint négy évtizede nincs köztünk, életét – és halálát – a mai napig körül lengi valamiféle rejtély.

Nem volt egyegyszerű eset, az biztos, sokan sokféle képet őriznek róla. Zseni, alkotó, lelki beteg, őrült… És valahol mindegyik igaz volt rá, talán ezért is volt olyan rendkívül karizmatikus. Halála pedig ugyanolyan tragikus és hirtelen volt, mint élete.

Mert volt itt minden, akár egy krimiben. Halála után állítólag a jegyzőkönyvet meghamisították, hogy öngyilkosságnak állítsák be a dolgot, volt hamis tanúzás és falazás is. Az tény, hogy a Latinovits személyiségéről kialakult képtől nem állt messze az öngyilkosság sem, de úgy tűnik

azon a nyári napon Balatonszemesen sokkal prózaibb okok vezettek a színész halálához.

Latinovits féltestvérével, Bujtor Istvánnal épp édesanyjukat látogatták meg, amikor közös sétára indultak, viszont a színész lemaradt, hogy nyugodtan tudjon szöveget tanulni. Ekkor történt a baj: túl közel került a vágányokhoz, és az egyik vonat egyszerűen elsodorta. Iszonyú sérüléseket szerzett, mire a vonat meg tudott állni, ő már a szerelvény alá került. Nem tudták megmenteni. A mozdonyvezető csak Budapesten tudta meg, hogy kit ütött el. Az öngyilkosság gondolata pedig egy nő hamis tanúzása miatt terjedt el, ugyanis ő a mozdonyvezetőt akarta védeni, ám kiderült, hogy akkor, negyven éve hazudott. Ez mindössze pár éve derült csak ki.

Latinovits halálának híre az egész szakmát megrázta, de főleg nagy szerelmét, Ruttkai Évát. Ő még tíz évig bírta szerelme nélkül.

Ellentmondás ellentmondás hátán

Bár a színész rendszeresen pszichiátriai kezelésekre járt, öngyilkosságának az is ellentmond, hogy nagy tervei voltak a jövőre nézve: színházi szerepekben és lemezfelvételen dolgozott.

Latinovits Zoltán, Bujtor István és Frenreisz Károly

Ennek ellenére másik féltestvére, Frenreisz Károly mást állít:

Sajnos érdekes módon a mozdonyvezető - aki elgázolta - tanúvallomása eltűnt, nem találták meg. Én 2014-ben kaptam meg az eredeti tanúvallomást, amit azóta a zsebemben hordok.

Ebből pedig - csaknem negyven évvel Latinovits halála után - egyértelműen kiderül, hogy öngyilkosság történt, nem pedig a vonatra próbált meg felkapaszkodni. A vasúti töltés olyan magas volt, hogy meg sem próbálhatta volna.

 

Egy biztos: akármi is az igazság, a legendának legenda jár, életét és halálát is rejtélyek övezik és fogják övezni.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/53572/pics/lead_800x600.jpeg
Latinovits Zoltán
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?