Blogolj!

Színdarab formájában elevenedik meg Apor Vilmos mártíromsága

Ismét bemutatásra kerül Ungváry Zsolt Apor Vilmosról szóló egyfelvonásos darabja, "A Boldog". Az előadásokat június 8-9-10-én lehet megtekinteni Makkosmárián 21 órától, a kegytemplom kertjében.

A színdarabot Ungváry Zsolt az Apor Vilmos Emlékbizottság felkérésére készítette még 2015-ben, a vértanú győri püspök halálának 70. évfordulója alkalmából. Az ősbemutatóra még szintén abban az évben, a boldoggá avatás évfordulóján, november 9-én került sor a budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Békefi-termében. Azóta természetesen már több előadást is megélt a darab, amit a kezdetekben még az "Áldozat" címen játszottak.

Az előadás Apor Vilmos életútját mutatja be a mártírium, az önként vállalt áldozat szemszögéből.

Mint ismeretes a győri püspököt a második világháború végén szovjet katonák ölték meg, miután meghozta a legszentebb áldozatot, amit ember csak tehet: embertársaiért, a becsületükben és életükben fenyegetett nőkért feláldozta saját életét. Annak fényében, hogy a püspök önfeláldozó cselekedete után az erőszakoskodó katonák nem tértek vissza az asszonyokért ,kimondható, amit Apor a halálos ágyán maga is megfogalmazott:

a Jóisten elfogadta áldozatát.

A legújabb előadásban hivatásos színészek budakeszi polgárokkal fognak együtt játszani, emellett pedig élőzene, látványszínház és lelki élmény vár a nézőkre kegytemplom kertjében.

A produkció szép példa Budakeszi ökumenikus szellemiségére is, hiszen a színmű rendezője és főszereplője Lázár Csaba, aki a Protestáns Újságírók Szövetségének tagjaként a Magyar Katolikus Rádió főbemondója, az élő zenében pedig a Zákányi Zsolt Református Vegyeskar is közreműködik. 

Jegyek a Budakeszi Polgármesteri Hivatalban Bakács Bernadett alpolgármesternél és az Erkel Ferenc Művelődési Központban, valamint online, a jegy.hu oldalán is kaphatóak. 

Jegyárak: 2100 Ft.

Családi jegy: 5100Ft. /Két szülő, maximum négy gyermek, csak elővételben./

Helyszíni jegyvásárlás: 3500Ft.

Támogató jegy: 1000Ft.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/53575/pics/lead_800x600.jpg
Apor Vilmos,előadás,Eseménynaptár,Hírek,Lázár Csaba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?