3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Tíz éve halt meg Sánta Ferenc

A hazai irodalom egyik legnagyobb alakja már tíz éve nincs köztünk, de történetei, írásai a mai napig hatnak ránk.

1927-ben született, 1952-ben írta meg Sokan voltunk című novelláját, első novelláskötete pedig 1956-ban jelent meg.

Csak pár évszám a sok közül, de ezek a dátumok határozták meg Sánta életét, formálták a magyar irodalmat.

Nem csoda, hiszen önéletrajzi ihletettségű írásai,

a személyes hangvétel, a népmesék, népballadák nyelvezete és lírai pátosza, valamint a munka, a család, az emberi jóság, a szeretet,

az erkölcsi helytállás parancsát nemzedékeken átörökítő tisztes szegénység sokakat megérintett, olvasótábora így egyre bővült.

Az 1956-os forradalom után már inkább a világ kegyetlensége, a kiszolgáltatottság témája foglalkoztatta. Így született meg 1963-ban Az ötödik pecsét című munkája.

A nyilasterror idején játszódó parabolisztikus történetből 1976-ban Fábri Zoltán készített megrázó filmet. Ugyancsak Fábri vitte filmvászonra a társadalomfilozófiai kérdéseket boncolgató 1964-es Húsz óra című regényt, amelynek lapjain egy riport hátterében négy, egymással összefonódó paraszti sors bontakozik ki.

Ezután leginkább a novelláskötetekre koncentrált: 1970-ben az Isten a szekéren, a Kicsik és nagyok című válogatás, majd 1993-ban A szabadság küszöbén című összeállítás és ugyanebben az évben a Halálnak halála című kötete jelent meg, amely életművéből válogatott.

Az író 1987-ben a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, 1994-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt. 1956-ban és 1964-ben József Attila-díjat, 1970-ben Monte-Carlóban a Halálnak halála című tévéfilm forgatókönyvéért Arany Nimfa-, 1973-ban Kossuth-díjat kapott.

Irodalmi életműve elismeréseként 1991-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2007-ben Középkeresztjével tüntették ki. 2004-ben Magyar Művészetért és Hazám-díjat kapott, 2007-ben a Magyar Írószövetség örökös tagjává választották.

Sánta Ferenc 2008. június 6-án halt meg.

 

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/53692/pics/lead_800x600.jpg
irodalom,Sánta Ferenc
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?