Blogolj!

Családjával ünnepelte 97. születésnapját Fülöp herceg

Dorogi László

II. Erzsébet királynő férje 90. születésnapján ígérte meg, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, de csak hat évvel később tette meg. Több rekordot is tart a brit uralkodói családban.

Fotó: MTI (archív)

Fülöp, edinburghi herceg és felesége, II. Erzsébet angol királynő tavaly novemberben ünnepelték 70. házassági évfordulójukat, ami példa nélkülinek számít a monarchia történetében. A 97. születésnapját ünneplő Fülöp az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje "szolgáló" uralkodói hitves: 66 éves számít uralkodói házastársnak, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Az angol BBC csatorna 90. születésnapja alkalmából készített portréfilmet Fülöpről, amelyben a herceg megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal korára hivatkozva, de ezt az ígéretét csak hat évvel később váltotta valóra. Fülöp idén első alkalommal nem vett részt felesége, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapi ceremóniáján, a Trooping the Colour évszázados hagyományokra visszanyúló színpompás katonai parádéján, amelyet szombaton tartottak Londonban, de unokája, Harry herceg esküvőjén is alig néhány nappal csípőprotézis-műtétje után vett részt.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodó házaspárja, a herceg visszavonulásáig igen aktív tagja volt a királyi családnak, felesége trónra lépése utáni hat és fél évtizedben összesen 22 ezer 219 - évente átlagosan 342 - hivatalos programot teljesített, 637 külföldi látogatást tett - többször járt Magyarországon is -, 5500 beszédet tartott, emellett 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt. E szervezetekkel továbbra is kapcsolatban van, de tevőleges szerepet nyilvános megjelenések formájában tavaly ősztől már nem vállal az intézmények munkájában.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/53917/pics/lead_800x600.jpg
angol-brit monarchia,Fülöp herceg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?