Blogolj!

Főszerepben a hagyomány

Idén is megrendezésre kerül a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, amire július 4-től hat külföldi együttes, és mintegy kétszázötven vendég táncos részvételével várják a hagyománytisztelő érdeklődőket. 

Roboz István, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumának tagja elmondta, hogy számos külföldi együttes jelentkezett a fesztiválra, amelyből ők hat szerencsést választottak ki. 

Roboz úgy véli, hogy igazi kuriózumnak számít, hogy a Costa Ricából érkező Grupo de Proyección Folklórica Kämuk együttes is fellép majd a kezdeményezésen, hiszen a közép-amerikai társulat még soha nem szerepelt a már több mint 50 éves fesztiválon

A polgárosult városias folklórt a Hollandiából érkező Folklore Dansamble Amersfoort fogja képviselni, de természetesen nem lesz hiány az igazi vérbő, autentikus paraszti hagyományokból sem, amiről többek között a Balkánról érkező együttesek, a Kotcho Racin Néptáncegyüttes Szkopjéból és a KUD Zeleznicar Néptáncegyüttes Kraljevóból, illetve a szlovákiai Folklórny Súbor Makovica fognak gondoskodni. 

A hazai néptáncot pedig a Szeged Néptáncegyüttes, a Délikert Néptáncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes képviseli majd. 

Ha ez még mindig nem lenne elég csábító, külön jó hír, hogy a fesztivál minden programja ingyenes lesz, és miután az a cél, hogy minél közelebb kerüljön a néptánc a közönséghez, számos szabadtéri programra is számíthatnak majd az érdeklődők. 

Természetesen a rendezvény a saját hagyományaihoz is hű, így menettánccal indítják majd a fesztivált. A gálaestre július 7-én a Nagyszínházban kerül majd sor, ahol adják át a fesztivál elismeréseit, a szegedi papucs díjakat a közönség által legjobbaknak ítélt együtteseknek.

(Borító: kempingcikk.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/54166/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,néptánc,Szeged
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?