Blogolj!

A színpadon túl vár az igazi izgalom

Az embereket mindig is érdekelte a színház, de még többeket az, hogy mi van a színpadon túl. Kik azok az alkotók és mik azok a tárgyak, amik a színházi élményt még teljesebbé teszik? A Magyar Művészeti Akadémia most mindenre választ ad.

Választ ad, ugyanis egy olyan különleges tárlat nyílt a Vigadóban, ami az igazi kulisszatitkokat mutatja meg.

A vörös bársonyszékek kényelmét, a súlyosan felgördülő függöny látványát, a padló recsegését, a színészek karizmatikus játékát és a díszletet már megszoktuk, hiszen minden színház így működik - ha kisebb-nagyobb módosításokkal is - , a színházi élet részei. Ezért érdekesebb egy kicsit mindig az, amit nem látunk.

A kulisszatitok pedig nem véletlenül titok.

Ezt ismerte fel olyan jól a Magyar Művészeti Akadémia is, és Kulisszatitkok – Színház kívül-belül címmel meg is nyitotta „titkos boszorkánykonyháját”, azt a helyet, ahol lényegében a varázslat születik.

A kiállítás 70 színházi iparművészt és 150 munkát mutat be, illetve rámutat arra, hogy a színház falai között nemcsak a színészet és irodalom, hanem számos olyan műfaj is vígan megél, amitől egy-egy színházi est olyan lesz, amilyen, azaz a nézők a „műfajok szövetkezésének” lesznek szemtanúi.

fontos, hogy a színház ne csak azt adja, amit a közönség kér vagy elvár, hanem olyat is tudjon nyújtani, amire az emberek még nem is tudják, hogy szükségük van.

- magyarázza M. Tóh Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora a csütörtöki megnyitón, ahol színház "kívül-belüliségét" valóban a résztvevők is érzik, tapasztalják, hiszen minden plakát, báb, plasztika, kellék, ruha és ékszer, vagyis minden igazi múlttal, történettel rendelkező darab egy karnyújtásnyira van a látogatótól.

A tárlat rendhagyó módon vezeti be a látogatót a színpad mögötti világba, beavatja a nézőt azokba az ihletett pillanatokba, amelyeket a színházteremtés iparművész alkotói valósítanak meg.

A kiállításon szereplő művészek között van Árendás József, Bagossy Levente, Bakos István, Baráth Ferenc, Csikós Attila, Fekete György, Jánoskúti Márta, Erkel László Kentaur, Orosz István, Rátkai Erzsébet, Székely László, Szegő György, Szűcs Edit és Tordai Hajnal.

A kiállítás július 29-ig látogatható.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/54538/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,kiállítás,MMA,Pesti Vigadó,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?