Blogolj!

Szabadság és művészet a szabad ég alatt

Az idei Art Capital első két - programokkal sűrített - hetének méltó záró eseménye volt vasárnapi: a szentendrei Templomdomb falánál ma is több mint hatvan képzőművész hozta el a műveit egy néhány óráig tartó, spontán kiállításra. 50 éves a Szentendrei szabadtéri Tárlat.

Szentendre, mindannyiunk kertje

Mert a kert biztonságot, szabadságot, békét és kikapcsolódást nyújt. Egy titkos kertbe menekülünk a világtól, viszont magát a világot is jelenti. És még mennyi minden mást is. Az Art Capital idei etapjának hívószava a kert, vagyis számtalan hazai és külföldi művész mutatja meg, hogy a kreativitás határtalan.

Fél évszázaddal ezelőtt fiatal, autodidakta képzőművészek döntöttek úgy, hogy mindenféle hatósági engedély nélkül a szabad ég alatt maguktól és maguknak teremtenek kiállítási lehetőséget. Az egyik alapító, ef Zámbó (Öcsi) István emlékezete szerint az 50 évvel ezelőtti,  szentendreit egy szegedi utcatárlat előzte – rögtön azután, hogy megismerkedett fe Lugossy (Laca) Lászlóval. Az első tárlatot négyen hozták össze, de rengetegen látták, mert remek volt a választott helyszín is: a Templomdomb falán különleges surlófények érik a köveket, ami jól állt a képeknek. Ez a döntés a korszak egyik legfontosabb gesztusa volt:

a szabadság valóságos perspektívájának megteremtése a pártállami diktatúrában, amely ezt a kifejezést olyan módon tette politikai szlogenné, hogy eredeti jelentésétől megfosztotta.

A következő évben már hatvan kiállító vett részt az eseményen, az esti tévéhíradóba is bekerültek, erre már a város vezetése is felfigyelt: engedélykérés nélkül ugye, akkoriban ilyesmit nem lehetett. A résztvevők megkapták az engedélyt, meg rögtön egy pincét is -  és innen a Vajda Lajos Stúdió megszületése már (kultúr) történelem. (Igaz, a szabadtéri tárlatból 1970-ben rendőrségi ügy is lett: az „Egy eszme zárt osztályra vonulása” címmel – amúgy a katonaságot megúszni próbáló Laca helyzetére akarták felhívni a figyelmet, akit a sorozásról egyenesen az elmemegfigyelőbe vittek - szervezett Fő téri happeningnek előbb rendőr igazoltatás, majd letartóztatások vetettek véget. )

A spontán szervezett, vasárnapi kiállításon előbb Gulyás Gábor, az Art Capital főkurátora és a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója emlékezett meg röviden a fél évszázada indult Szentendrei Szabadtéri Tárlatról, majd a résztvevők felvágták a születésnapi tortát, és átvonultak fe Lugossy Laca új, dupla verseskötetének bemutatójára.(A Korlátozott mennyiségű delej és a Nemπskóta. Szerelmes vagyok a laptopomba című köteteket a MissionArt Galéria adta ki.)

A jövő évi Art Capitalt 2019. május 15. és június 15. között rendezik majd meg, de még tart az idei is: az Art Capital kiállításai Szentendrén egész nyáron (általában szeptember 2-ig) láthatók.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/54714/pics/lead_800x600.jpg
Art Capital,kiállítás,Szentendre
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?