Blogolj!

Hamarosan kezdetét veszi a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

Idén 28. alkalommal kerül megrendezésre a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál, július 5. és 8. között Debrecenben - tudatták a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójukon. 

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere elmondta, hogy

az 57 esztendeje, minden második évben megrendezett eseményt ma már a világ tíz legjobb kórusversenye között tartják számon.

Mint elmondta, Gulyás György néhai karnagy, zenepedagógus azzal a céllal alapította a debreceni Bartók kórusversenyt, hogy az az 1945 utáni kortárs kórusirodalom zászlóshajója legyen, és ez a cél mára maximálisan megvalósult.

Az idei találkozóra 12 ország 21 kórusa csaknem ezer énekessel érkezik Debrecenbe, és a kórusok a versenyprogram mellett városszerte - tereken, parkokban, villamoson - is énekelnek.

Az eseményen Balogh József versenyigazgató is jelenvolt, aki elmondta, hogy

a kötelező programban a magyarországi és a külföldi kórusok is bemutatnak egy-egy kortárs magyar művet, mellette pedig saját kultúrájuk legjelentősebb kórusműveiből adnak ízelítőt.

A különféle kategóriákban két zsűri fogja végezni az értékelést, a kategóriagyőzteseknek a verseny nagydíjáért folyó küzdelmében pedig már az egyesített zsűri hozza meg a végső döntést.

A Bartók kórusverseny idei nagydíjasa 2019-ben meghívást kap az olaszországi Arezzóba, a Kórusmuzsika Európa Nagydíja (EGP) versenyre.

(Borító: bbcc.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/54963/pics/lead_800x600.jpg
Bartók Béla,Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny,Debrecen,Eseménynaptár,Hírek,verseny,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?