Blogolj!

A Nobel-botrány miatt új irodalmi díjat adnak át

Az Új Akadémia azt tervezi, hogy októberben adja át az alternatív irodalmi Nobel-díjat, ami lényegében egy alternatív irodalmi Nobel-díj lesz.

Ezt egy svéd írókból, színészekből, újságírókból és a kulturális élet más szereplőiből alakult új testület jelentette be az után, hogy a Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kitört botrány miatt legalább egy évvel el kellett halasztani az idei díj átadását. 

A 2018-as irodalmi Nobel-díj átadását májusban halasztották el, a Svéd Akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson és férje, Jean-Claude Arnault ellen emelt vádak miatt. A vizsgálat szerint Arnault számos nőt szexuálisan zaklatott, és júniusban vádat is emeltek ellene. Az is kiderült, hogy költő felesége révén, aki tagja volt a díjat odaítélő testületnek, éveken át még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a nyertesek nevét. 

Idén senki nem kap irodalmi Nobel-díjat?

Mint azt korábban mi is írtuk, elég csúnya botrány alakult ki az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testületen belül. Majdnem húsz nő érintett a szexuális zaklatás ügyében, amit sorra követtek a lemondások. Ez pedig veszélyezteti az idei díjat is.

A botrány miatt a Svéd Akadémia számos tagja, köztük az elnök is lemondott, a testületben új szabályokat vezettek be, és a díj presztízsének megőrzése érdekében egy évvel elhalasztották az idei kitüntetés átadását.

Már a Nobel-díjról döntő akadémiát is elérte a zaklatási botrány

Úgy látszik, hogy még mindig nem csendesednek a zaklatási botrányok: most a Svéd Akadémia egyik tagjának férjét vádolta meg tizennyolc nő szexuális zaklatással, amiért sokan a feleség kirúgását követelik. Azonban hiába követelté sokan a kirúgást az testület ez ellen szavazott, ezért bírálatok érték az Akadémia elnökségét.

Azért alapítottuk meg az Új Akadémiát, hogy emlékeztessük az embereket: az irodalomnak és a kultúrának a demokráciát, az átláthatóságot, az együttérzést és tiszteletet kell hirdetnie privilégiumok, arrogáns előítéletek vagy szexizmus nélkül

- fogalmaztak közleményükben.

A testület olyan írót keres, aki "a világban élő emberek" történetét meséli el, szemben a Nobellel, amelynek hagyományai szerint olyan írót tüntetnek ki évről évre Alfred Nobel végrendelete értelmében, "aki az irodalomhoz a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá".    

A világ minden tájáról lehet pályázni a díjra, a feltétel csupán az, hogy a szerzőnek legalább két megjelent könyve legyen, amelyek közül legalább egy az utóbbi tíz évben jelent meg.

A testület egyúttal azt is bejelentette, hogy december 11-én, egy nappal a díj ünnepélyes átadása után az Új Akadémia feloszlik.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/55120/pics/lead_800x600.jpeg
Díjak,irodalom,Nobel-díj
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?