Blogolj!

Újra Budapestre jön Ennio Morricone

Tavaly még úgy volt, hogy a világ egyik legjobb és egyben legismertebb filmzeneszerzője feladja a turnézást, de most – sokunk szerencséjére – meggondolta magát.

Nem is volt csoda, hogy elege lett a sok utazgatásból, hiszen Morricone idén lesz 90 éves. Ehhez képest még tavaly októberben is megfordult nálunk a 60 Years of Music World Tour keretén belül, ám turnéja után azt mondta, már csak a zeneszerzéssel akar foglalkozni.

A nagy sikerre való tekintettel viszont most újra nekiindul és célba vesz hat európai várost, így Budapestet is, ahol januárban fog fellépni a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekarral.

A 89 éves Ennio Morricone több mint félezer zeneművet komponált kifejezetten mozi- és tévéfilmek aláfestéséhez, emellett több mint száz klasszikus zeneművet jegyez.

Ő írta például A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Volt egyszer egy Amerika, a Cinema Paradiso és más világhírű filmek zenéjét. Dolgozott európai és hollywoodi rendezőkkel, szerzett zenét westernhez, drámához, vígjátékhoz, kalandfilmhez, krimihez, életrajzi művekhez.

Golden Globe- és Grammy-díjai mellett hat filmzenéért jelölték Oscarra, és 2016-ban, 87 évesen végül meg is kapta a szobrocskát Quentin Tarantino Aljas nyolcas című westernjéhez komponált zenéjéért. 2007-ben életművéért is átvehette az Amerikai Filmakadémia elismerését.


https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/55145/pics/lead_800x600.jpg
Ennio Morricone,film,Hírek,koncert,zene,zeneszerző
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?