Blogolj!

Egy hét múlva búcsúztatják Fajó Jánost

Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművésztől barátai, tanítványai, tisztelői a Fiumei úti Sírkert ravatalozójában búcsúznak majd el.

A július 8-án 81 évesen elhunyt művész életművének otthont adó ház emlékmúzeumként látogatható, és végakaratának megfelelően hamvai annak kertjében nyerik el végső nyugalmukat a július 20-ai búcsúztatást követően.

Elhunyt Fajó János Kossuth-díjas képzőművész

Élete 82. évében vasárnap elhunyt a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja - a hírt a szervezet tudatta az MTI-vel. Fajó János Orosházán született 1937. február 9-én; gimnáziumi tanulmányai mellett tagja volt a békéscsabai képzőművészeti körnek, csak a rajz és a festés érdekelte.

Profilja az experimentális művészettől a dizájnig terjedt. A hatvanas évek közepétől rendszeresen kiállított itthon és külföldön egyaránt, számos könyv szerzője. 1969-ben Kassák özvegyével végigutazta Nyugat-Európát. Megismerte Carl Lászlót, azaz László Károly műgyűjtőt Baselben, Vasarelyt Párizsban és Max Billt a konstruktivista biennálén Nürnbergben. 1976-tól 2012-ig folyamatosan szervezett és irányított nyári szabadiskolát, amely szerves egységet képezett a Pesti Műhellyel és a Józsefvárosi Galériával.

1989-től tanított a Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), 1992-től kiteljesedett plasztikai tevékenysége. Ismertté váltak márvány, fém, fa, bronz, plexi kisplasztikái. Csúcstechnológiával nagyméretű fémplasztikákat készített, kezdetben a németországi Binder cégnél, később itthon is. 1995-ben felkérésre megalkotta Moholy-Nagy László centenáriumi emlékművét szülőfaluja számára.

Fajó Jánost az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/55489/pics/lead_800x600.jpg
Fajó János,Hírek,képzőművészet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?