3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Felnyitották a titokzatos fekete szarkofágot

Napokon át lázban tartotta a világot az a kétezer éves, hatalmas, lepecsételt, fekete gránit szarkofág, amelyre még július elején bukkantak Alexandriában. A szarkofágtól még a kutatók is megrettentek egy kicsit, most azonban mégis felnyitották. 

A régészeti leletek a szakértők mellett a népet is mindig nagy izgalommal töltik el, pláne, ha egy több ezer éves, rejtélyes szarkofágról van szó.  Így volt ez most is, amikor az északkelet-egyiptomi Alexandria közelében levő Szidi Gaber körzetben egy hatalmas, 30 tonnás gránitból faragott kősírra bukkantak, mely ráadásul még fekete is.

via GIPHY

A kutatók napokig hozzá sem mertek nyúlni, na nem azért mert valamiféle ősi átoktól tartottak volna, egyszerűen arról volt szó, hogy attól tartottak, olyan dolog van benne, amely feje tetejére állíthatja az egész régészeti szakmát. 

The Guardian beszámolója szerint még olyan teória is felmerült, miszerint Nagy Sándor sírhelyét fedezték fel, de mint kiderült, fölöslegesen izgultak a tudósok.

Ettől persze még nem vesztett a fontosságából a lelet, amelyben végül három, bomlásnak indult múmia csontjait, illetve koponyáját találták. Ami még ennél is érdekesebb, hogy a csontokat valamilyen vörös színű, vérhez hasonló folyadék lepte el, de hála a modern kor vívmányaink, utóbbiról gyorsan kiderítették, hogy csupán a koporsó egyik repedésén befolyt szennyvíz lehet. 

A szarkofág a Ptolemaida-dinasztia idejéből (Kr. e. 305 - Kr. e. 30) származik, az alexandriai térségben ezidáig felfedezett szarkofágok legnagyobbika.

(Borító: korkep.sk, Fotó: MTI)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/55879/pics/lead_800x600.jpeg
Hírek,régészet,szarkofág
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?