Blogolj!

Már öt éve, hogy elhunyt a népművészet mestere

Idén öt éve már, hogy elhunyt Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenei előadóművész, népzenekutató, a népművészet mestere. Emléke azóta sem fakult, hiszen tovább él minden népzenét művelő és kedvelő ember szívében.

Halmos Béla 1946. június 4-én született Szombathelyen. 1970-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Zenei tanulmányait komolyzenével kezdte, hegedülni és brácsázni tanult. Pályája elején amatőr együttesekben játszott. 1969-től előbb a Sebő-Halmos duó, majd a Sebő együttes alapító tagjaként az énekelt versek és a népzene előadóművészeként szerepelt itthon, számos európai országban, valamint Amerikában, Kanadában, Kubában, Japánban. 

A népművészet mestere

Népzenével a táncházmozgalom indulása (1972) óta foglalkozott. Népzenekutatóként - a magyar mellett - szlovák, ruszin, román, zsidó és cigány népzenét is gyűjtött. Egy széki vonósbanda anyagát feldolgozva elkészítette az első zenekari monográfiát, ezzel 1987-ben megszerezte a zenetudományok kandidátusa fokozatot. 1992-ig a MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt.

Kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy 2011 novemberében a magyar táncház-módszer felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

A kezdetektől fogva részt vett a népzeneoktatásban, tanfolyamok vezetőjeként és hegedűtanárként több száz muzsikust tanított itthon és külföldön egyaránt. Népzenei szakértőként létrehozta és a haláláig vezette a Táncház Archívumot a Hagyományok Házában, és tanított a Zeneakadémia Népzenei Tanszékén. Kevesen tudják, de Halmos mester sokoldalúságához az is hozzá járult, hogy még a fotózáshoz is kiváló érzéke volt

Halmos mester rejtett oldala

Ha meghalljuk Halmos Béla nevét elsősorban a népzenében és a népzenekutatásban elért kiváló eredményei jutnak az eszünk, azt azonban kevesen tudják róla, hogy eredeti végzettsége építészmérnök. Sok pályatársához hasonlóan, ő is kiváló fotográfus volt, amiről mi is meggyőződtünk a Kolta GalériaIdegen földön jártomban című kiállításán, ahol a művész 1973-ban, Japánban készített fotóiból láthattunk egy összeállítást.

Díjak, elismerések

Művészi munkássága elismeréseként a többek között Magyar Örökség Díjjal (1998), Budapestért Díjjal (2000) és Artisjus-díjjal (2004) tüntették ki. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (2007), a Népművészet Mestere címet (2012).

2012-ben Prima-díjas lett, 2013-ban pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki népművészeti örökségünk ápolásáért, a népzeneoktatás megszervezésében való tevőleges részvételéért, a Táncház Archívum létrehozásáért, a hagyományok megőrzésében és továbbadásában meghatározó jelentőségű, a szellemi kulturális világörökség részét alkotó táncház-módszer megalkotásáért és elterjesztéséért, rendkívül sokrétű tevékenysége elismeréseként.

2013 májusában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjai közé választotta. 

Hagyatéka

Halmos Béla 2013. július 18-án hunyt el Budapesten. Nevével 2015-ben vándordíjat és emlékérmet alapítottak. 2016 januárjában indult el a népzenei utánpótlást támogató, róla elnevezett program. 2016 elején a Hagyományok Háza honlapján elérhetővé vált feldolgozott hagyatéka. 

(Borító: beol.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/56023/pics/lead_800x600.jpg
Halmos Béla,népzene,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?