Blogolj!

A magyar néptánc Ázsiát is meghódította

Olyannyira, hogy a magyar hagyományok már szinte a távoli Ázsiában is hagyományokká alakulnak át, legalábbis egy bizonyos csoport számára mindenképp. Ezt a nem mindennapi kulturális ötvözetet mutatja be a Várkert Bazár.

Kenneth Tse nevét lehet, hogy sokan nem ismerik, pedig az ő személyének segítségével mérföldkőhöz érkezett a magyar táncházmozgalom. Tse immár húsz éve azon dolgozik, hogy

a magyar nemzet határain túlnyúlóan, a magyarul nem beszélő, de táncainkat, kultúránkat ápoló és továbbadó táncosok népszerűsítsék és nem utolsó sorban szeressék hagyományainkat.

A hongkongi táncos, aki nem mellesleg Tímár Sándort tartja mesterének, idén Magyar Arany Érdemkeresztet kapott, csütörtökön pedig fellép a Várkert Bazárban.

A magyar táncházmozgalom nemcsak a Kárpát-medence, de a magyar nemzet határain is túlnyúlik, helyesebben kitágítja a nemzet határait, és olyanokat is a részévé tesz, akik nem beszélnek magyarul, illetve akiket semmilyen rokoni kapcsolat nem fűz a magyarsághoz. Ők azok, akiket népzenénk, néptáncunk önmagában való szépsége ragadott meg, és tett kultúránk iránt elkötelezetté. Ezek a fiatalok a táncházmozgalmon keresztül kapcsolódnak a magyarsághoz.

- mondja Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, akinek a meghívására az ázsiai táncosok hazánkba érkeznek.

A hongkongi Knack Cordial Folk Group japán, taiwani és maláj vendégtáncosokkal (összesen 18 pár táncos) Tse saját koreográfiáit adják elő. A műsoron délalföldi, sárközi, kalotaszegi, mezőségi, marossárpataki táncok mellett egy ukrán és egy bolgár koreográfia is szerepel.

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/56114/pics/lead_800x600.jpg
néptánc,népzene,program,tánc,Várkert Bazár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?