Blogolj!

Lovagkeresztet kapott a Blogstar szerzője

Szerényi Gábor grafikusművész az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából vehetett át rangos állami kitüntetést.

Fotó: MUOSZ Karikaturista Szakosztály

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

A rendezvényen elismerést kapott a Blogstar egyik szerzője, a Kutyanyev bloggere, Szerényi Gábor is. A grafikusművésznek Áder János köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklós a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat díjat nyújtotta át.

kutyanyelv

2018.08.15. | Szerényi Gábor - P betűvel kezdődik, a-val végződik és nagyon, hiányzik, mi az? - hallottam a korabeli viccet, amit Erdély beapplikált filmjébe. „Pravda." Ez volt a megfejtés. Az igazság. Tovább

A köztársasági elnök a kitüntetéssel Szerényi Gábor sokoldalú alkotóművészi pályáját, valamint a magyar kultúra széles körű népszerűsítését szolgáló művészeti írói, újságírói és szerkesztői tevékenységét ismerte el.

A díjazott 1953-ban született Budapesten. Rajztehetségét édesapjától örökölte. Autodidaktaként művészeti tanulmányait szabadiskolákban, az Erdély Miklós által vezetett csoportokban (Fafej, Indigó) végezte. Budapesten él és dolgozik, a Belvárosi Művészek Társaságának tagja. A KOKSZ Műhely egyik alapító tagja. 1988-tól az Ifjúsági Magazin riportere, 1990-től képszerkesztő a Magyar Nemzetnél, 1993-tól az MTV szerkesztő-riporter munkatársa, művészeti műsorokat készített. Több mint négy évtizede, 1977 óta jelennek meg grafikái, képregényei különböző folyóiratokban, napilapokban (így például: Élet és Irodalom, Világ, Liget, Mozgó Világ, Magyar Nemzet, Magyar Idők), képverseit a párizsi Magyar Műhely is közölte. Kedvenc műfaja a sajtógrafika.

Szerényi Gábor alkotása, a 2015-ös esztendő legjobb karikatúrája

A karikatúra és a grafika határvonalán elhelyezkedő rajzain – amelyek általában tiszta vonalrajzok – a mindennapok tárgyai és emberalakjai jelennek meg és sajátságosan széttöredezett, abszurd jelenségeket megidéző, nemegyszer ironikus hangvételű kompozíciókká rendeződnek.

„Abszurd képei mindig meghökkentik az embert. Sajátos látásmódja egyszerre felkavaró, megmosolyogtató, ám elsősorban elgondolkodtató. Groteszk alkotásai a közép-európai mindennapokat ábrázolják a maguk káoszával, kafkai homályával, értetlenségével, a sokszor megfejthetetlen valósággal. Képeit lehet leírni, értékelni, elemezni, de talán a legegyszerűbb tátott szájjal bámulni, és engedni, hogy hatásuk elérje az embert”

– írta róla korábban, párizsi kiállítása kapcsán a La Femme magazin.

Számos egyéni tárlattal és csoportos kiállításon való részvétellel büszkélkedhet, és munkásságát korábban is több díjjal (1988: Hírlapkiadó Vállalat nívódíja; 1989: Eötvös József-ösztöndíj; 1998: II. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál, a MUOSZ díja; 1999: Színes rajz kiállítás, Budapest, Nádor Galéria, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének díja, 2002 és 2004: a MAOE díja, 2007: Kölcsey Ferenc-díj, 2016: Kétfilléres-díj, a 2015-ös év legjobb karikatúrája stb.) jutalmazták.

A Blogstar csapata sok szeretettel gratulál Szerényi Gábornak a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéshez!

2
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/57089/pics/lead_800x600.jpg
grafikusművész,Magyar Érdemrend Lovagkereszt,Szerényi Gábor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Szerényi Gábor
Szerényi Gábor válasza: Gabipapa bejegyzésére 2018-08-21 17:16:37
Köszönöm és tisztelettel üdvözöllek!
Szerényi Gábor
Válaszolok
Gabipapa 2018-08-18 17:00:14
Szívből gratulálok kedves Szerényi Gábor lovag úrnak kitüntetése alkalmából!

Légy üdvözölve a lovagok táborában!

v.Márk Gábor Viktor aranysarkantyús lovag.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?