Blogolj!

Rangos kitüntetésben részesült Lázár Csaba, Arany balladáinak elkötelezett terjesztője

Szerzőnk mellett, Lázár Csaba színművész is rangos kitüntetésben részesült augusztus 20-a alkalmából. 

Az átadási ünnepségen Rétvári Bence elmondta, Szent István király a keresztény Európa részévé tette a magyar államot ezer évvel ezelőtt. Ahhoz azonban, hogy az ország még ezer évig fennmaradjon, nagyon sok ember hitére, elkötelezettségére, teljesítményére, munkájára és hazafiságára volt szükség.

Majd a díjazottakat változást hozó embereknek nevezve, kijelentette: ők nemcsak sodródtak az áramlattal, hanem változást hoztak, megváltoztatták környezetük életét

Ez a kijelentés Lázár Csabára már nem is lehetne igazabb, aki a magas színvonalú szakmai munkájáért vehette át a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést.

Lázár Csaba 1970. május 26-án született, a színművészet mellett rádióbemondó- és rendező is. Színészi tanulmányait a Théba Stúdióban kezdte Basilidesné Andor Edit tanítványaként 1986-ban, később pedig a Gór Nagy Mária Színitanodában Scubert Évánál tanult. A Nemzeti Színi Akadémiát 1995-ben végezte el Csernus Mariann, Ivánka Csaba és Szélyes Imre tanítványaként. Később, az Akadémia elvégzése után a Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1997-2002-ig a soproni Petőfi Színhát tagja volt. 2002-től szabadúszó.

Játszott többek között a Budaörsi Játékszínben, az IBS színpadán, a Gyulai Várszínházban, a Szigetvári- és Sümegi Nyári Játékokon. 2010-től a Száguldó Orfeum majd az Ivancsics Ilona és Színtársai társulat tagja. Mások mellett dolgozott Sík Ferenc, Agárdy Gábor, Kozák András, Iglódi István, Bodolay Géza, Halasi Imre, Mikó István és Szombathy Gyula rendezéseiben. 2004-től a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója és rádiórendezője. 2005-ben művelődésszervező diplomát szerzett a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai karán

Kitüntetését a magyar irodalom és kultúra iránti érzett "szerelmének" köszönhetően érdemelte ki, hiszen hosszú évek óta azon dolgozik, hogy minél több emberhez eljuttassa azok értékeit. Lankadatlan kitartásának is az egyik legkiemelkedőbb törekvése, hogy rendszeresen fellép Arany János balladáival, irodalmi esteket tart, aminek köszönhetően és újra és újra bebizonyítja az embereknek; Aranynak és a magyar irodalomnak esze ágába sincs kimenni a divatból. 

"Arany János fantasztikus nyelvi gazdagsága, humora, emberismerete nem tud kimenni a divatból. Színészként, rádióbemondóként munkaeszközöm az anyanyelvem. Minden embernek, akinek fontos az anyanyelv ismerete és szeretete, nélkülözhetetlen Arany műveinek megismerése. Nincs olyan ember, aki ne tudna idézni néhány sort valamelyik Arany-balladából. Az életünk része, magyar műveltségünk elengedhetetlen alkotóeleme."

- mondta korábban egy, a Blogstarnak adott interjújában. 

Lázár Csaba: Arany János nem tud kimenni a divatból

Lázár Csaba nemcsak színész és rádióbemondó, hanem egy olyan irodalmi érték lelkes képviselője, aki hosszú évek óta országszerte hirdeti és terjeszti a hazai kulturális élet egy fontos szeletét. Arany János balladáival rendszeresen fellép, irodalmi esteket tart, és újra és újra bebizonyítja; Arany és összeségében az irodalom korántsem ment még ki a divatból.

Korábban már olyan elismeréseket is magának tudhatott, mint a III. Országos Arany János Balladamondó verseny I. helyezése, vagy A buszmegálló című rendezéséért a Rádiós Korrektúra Hangok Versenye, hangjáték kategóriájának az  I. helyezése

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/57101/pics/lead_800x600.jpg
Arany János,Díjak,Hírek,Lázár Csaba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?