Blogolj!

Egymillióan voltak kíváncsiak Munkácsy munkáira Szentpéterváron

Rekordszámú látogató nézte meg a szentpétervári Ermitázsban a Munkácsy-kiállítást. Ez egymillió ember alig három hónap alatt jött össze.

Munkácsy Mihály munkásságát így minden jel szerint külföldön kezdik újra felfedezni.

Munkácsy-kiállítás nyílt az Ermitázsban

A szentpétervári Ermitázs a világ egyik legjelentősebb kiállítóhelyszíne, ahol most Munkácsy Mihály képei lesznek láthatók. Sőt, nem is akárhol, a cári palota egyik kiemelt dísztermében kap helyet a festő számos munkája, többek között a élet- és tájképei. Ezek közül húsz kép kerül bemutatásra a Magyar Nemzeti Galéria jóvoltából és további húsz a Munkácsy-gyűjtő Pákh Imre gyűjteményéből.

Szentpétervár előtt eddig hat alkalommal - Munkácson, Csíkszeredán, Bécsben, Pekingben, Sanghajban és Moszkvában - rendeztek külföldön a magyar festőóriás műveiből tárlatot. Mindegyik nagy sikert aratott, a látogatószám azonban nem haladta meg a 300 ezret, de most végre sikerült elérni az egymilliós álomhatárt – részletezte Pákh Imre műgyűjtő.

Az Ermitázs legrangosabb helyszínén, a Miklós-teremben bemutatott, 65 művet felvonultató anyagból Munkácsy Mihály korai népi életképfestészetét, a párizsi szalonképek világát és tájképfestészetét is megismerhették a látogatók.

A kiállított festmények a Magyar Nemzeti Galériából és Pákh Imre magánygyűjteményéből érkeztek a városba. A sikernek köszönhetően a tervek szerint Munkácsy képei Párizsban és New Yorkban is láthatók lesznek.

(borító: Czeglédy Zsolt MTI)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/57255/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,kiállítás,Munkácsy Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?