Blogolj!

Felcsendül a zene és szól a dal

Kunos Tamás

Ötödik alkalommal rendezik meg Martonvásáron a Magyar Népdal Napját szeptember 15-16. között.

A magyar népdal egyetemes és örök

2014 óta minden évben megrendezésre kerül a Magyar Népdal Napja, ami egy olyan szabadtéri esemény, amin akár többezer ember is részt tud venni egyszerre. Az ötletet az egykori Magyar Dal Napja és annak kitalálója, Presser Gábor adta. Erről a Kunos Tamás Kossuth-díjas népzenész, a Magyar Népdal Napja művészeti vezetője is beszélt:

Évekkel ezelőtt egy éjszakai buszúton, a Csík Zenekar koncertje után megjegyezte: „Tamáskám, te kívülről-belülről ismered a szervezés csínját-bínját!” Arra kért, hogy a Magyar Dal Napja mellett legyen egy tematikus, önálló rendezvény, ahol a népdal kapja a főszerepet.

Kunos Tamás megfogalmazta a legfontosabb alapelvet, ami alapján létrejött a programsorozat:

A magyar népdal egyetemes és örök, a fesztivál keretei között pedig átadhatjuk az utánunk következő generációknak a népdal és a népzene szeretetét. Martonvásáron szeptember harmadik hétvégéje a népdalé.

Miért éppen Martonvásár?

A szervezők fontosnak tartották, hogy ne budapesti helyszíne legyen az eseménynek. Martonvásár könnyen megközelíthető, illetve a személyes kötődés is közrejátszott a hely kiválasztásában, ugyanis Kunos Tamás 16 évig élt a városban. Nem utolsó szempont az sem, hogy Martonvásár szorosan kötődik a zenéhez (pontosabban a klasszikus zenéhez), hiszen itt található a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ, melynek neve nem véletlen, hiszen Beethoven az 1800-as években többször is járt a településen. A zene iránti vonzalom azóta is megmaradt, és a mai napig központi elemként szolgál, ami különböző zenei eseményekben ölt testet.

Közös örökség

A Magyar Népdal Napján nemcsak a magyar, hanem a szomszédos országok kulturális értékei is kiemelt figyelmet kapnak. A V4-országok, vagyis a csehek, lengyelek és szlovákok is meghívást kaptak a rendezvényre, ezzel is színesítve a repertoárt.

Ahogy Kunos forgalmaz:

A kezdeményezésnek hagyományteremtő szándéka van, reméljük, hogy szoros együttműködést indíthat el. A zene gyönyörű, határokon átívelő közös nyelv, amellyel megtalálhatjuk az összhangot. Személyes tapasztalat is vezérelt a szervezés során. Két éve Pozsonyban Szlovákia rendezte meg a Magyar Hetet, ahova fellépő zenészként látogattam el, és az ottani emberek barátsággal, nyitott szívvel fogadták a produkcióinkat. Bízom benne, hogy ugyanilyen kíváncsisággal érkeznek a magyar emberek is a fesztiválra, és barátsággal fogadják majd a szomszéd országok művészeit.

(borító: Nyikos Péter MTI, forrás: kultura.hu)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/57450/pics/lead_800x600.jpg
Magyar Népdal Napja,népzene,program,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?