Blogolj!

Meghalt Neil Simon, a Furcsa pár írója

Az amerikai dráma- és forgatókönyvíró 91 éves volt.

Külföldi lapinformációk szerint  az írónak már régóta gondjai voltak a veséjével, amihez nemrég még egy tüdőgyulladás is társult, ami miatt komplikációk léptek fel, majd vasárnap kora délután már be is következett a halál.

A New York Times-nak Bill Evans publicista erősítette meg a halálhírt, aki a drámaíró egyik régi barátja, 2004-ben ő volt a donor Simon veseátültetésénél. 

Neil Simon legsikeresebb darabjai közé tartozik többek között a Mezítláb a parkban, amiből Robert Redforddal és Jane Fondával készült nagysikerű film, a Furcsa párból pedig Jack Lemmon és Walter Matthau főszereplésével, valamint a Hotel Plaza, A napsugár fiúk és A második utca foglyai is.

Igazi rekordernek is számít, ugyanis 1965 és 1980 között több, mint 9 ezerszer játszották valamelyik darabját a Broadway-en, valamint azzal is hogy 1966-ban egyszerre négy darabja volt műsoron.

Pályafutását összesen két Emmy-díjjal és három Tony-díjjal jutalmazták, az Amerikai Írószövetség díját pedig ötször nyerte el, emellett ő volt az első élő drámaíró, akiről színházat neveztek el New Yorkban.

(Borító: variety.com)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/57515/pics/lead_800x600.jpg
film,Gyász,Neil Simon,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?